Contact
Tekstgrootte

Opleiding Radiodiagnostisch laborant

Opleiding Radiodiagnostisch Laborant in Ikazia

De afdeling radiologie in het Ikazia Ziekenhuis bestaat uit tien verschillende onderzoekskamers waar beeldvormend onderzoek wordt gedaan met behulp van verschillende technieken om een diagnostisch beeld vast te leggen. Ook worden er beeldvormende onderzoeken gedaan op afdelingen buiten de afdeling radiologie zoals de operatiekamer en de spoedeisende hulp.

Informatie over het beroep

Als radiodiagnostisch laborant doe je zelfstandig beeldvormende onderzoeken. Daarnaast assisteer je de radioloog bij complexe beeldvormende onderzoeken. Om dit op een professionele manier te doen, moet je goed op de hoogte zijn van de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. Daarnaast moet je over actuele kennis beschikken van beeldvormende technieken, beeldvormende apparatuur en mogelijke complicaties die bij beeldvormende onderzoeken kunnen optreden. Bij dit alles moet de zorg voor èn de veiligheid van de patiënt voorop staan. Deze competenties ontwikkel je tijdens de opleiding tot radiodiagnostisch laborant.

Informatie over de opleiding

De opleiding tot radiodiagnostisch laborant is een 3-jarige beroepsopleiding(werken/leren), die in het Ikazia Ziekenhuis één keer per jaar start in september. De leerweg is opgebouwd uit vier leerperioden. Het eerste leerjaar bestaat uit de beroepsvoorbereidende periode (BVP) en de beroepsopleidende periode 1(BOP-1). Het tweede leerjaar is de beroep opleidende periode twee (BOP-2) en het derde leerjaar is de beroepsverdiepende en afstudeerperiode (BVA). In deze fase wordt een praktijkgericht onderzoek verricht en een literatuurstudie gedaan, met bijbehorende verslaglegging. De opleiding wordt afgesloten met een eindgesprek c.q. onderzoekspresentatie.

Tijdens de opleiding word je in de praktijk begeleid en beoordeeld door de praktijkopleider en collega radiodiagnostisch laboranten. Op school word je begeleid door een theoriecoach. De theorie van de opleiding tot radiodiagnostisch laborant is uitbesteed aan de Erasmus MC Academie en de VUmc Amstel Academie en is erkend door de CZO. Uitgebreide informatie over de theorie kun je vinden op de website: Uitgebreide informatie over de theorie kun je vinden op de website van het Erasmus MC

Het Ikazia Ziekenhuis heeft een CZO erkenning voor het praktijkgedeelte van de opleiding tot radiodiagnostisch laborant. Voor meer informatie over de praktijk kun je mailen naar de praktijkopleider Radiologie, e-mail: m.de.klein@ikazia.nl.

Toelatingsvoorwaarden

  • Minimaal HAVO (profiel NG of NT, waarbij je een voldoende hebt voor wiskunde en/of natuurkunde) of een gelijkgesteld diploma.

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats op deze site staat. Na de sluitingsdatum worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.