Contact
Tekstgrootte

Opleiding kinderverpleegkundige

Het Moeder en Kind Centrum van Ikazia

In het Moeder en Kind Centrum (MKC) van het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam is alle zorg rondom zwangerschap, bevalling, pasgeborenen en kinderen gebundeld. De specialismen kindergeneeskunde, neonatologie en verloskunde werken hier nauw samen. Door de kleinschaligheid van het ziekenhuis zijn de communicatielijnen tussen de verschillende afdelingen/disciplines kort en zorgen we samen voor beste zorg voor onze patiënten. Family Centered Care staat hierin centraal en daarom blijven moeder en kind ten alle tijden bij elkaar.

In Ikazia zijn er twee afdelingen voor kinderen ingericht. De kinderafdeling en de neonatologieafdeling. De kinder- en High Care Neonatologieverpleegkundigen werken afwisselend op de beide afdelingen. Daarom stroom je na tijdens de afronding van de opleiding tot kinderverpleegkundige direct door naar de opleiding tot High Care neonatologieverpleegkundige.

Als team ondersteun je elkaar, deel je inzichten, leid je collega's op en ben je in gesprek met elkaar over de kwaliteit van jouw zorgverlening.

Bekijk dit filmpje om een kijkje te nemen in hoe de opleiding kinderverpleegkundige er in de praktijk uitziet.

Informatie over het beroep

De patiënten zijn kinderen van 32 weken tot en met 16 tot 18 jaar. Elk kind is uniek en elk kind heeft een ander ziektebeeld. In samenwerking met andere disciplines, zoals kinderartsen en de pedagogisch zorgverleners, zorg je er voor dat de dagen van de zieke kinderen zo ‘normaal’ mogelijk zijn. Gezins- en ontwikkelingsgerichte zorg staat hierbij centraal. Je bevordert als kinderverpleegkundige de participatie van de ouders, zowel in gesprek als bij de verzorging van het kind.

Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorgverlening aan alle kinderen en de begeleiding van de ouders. Dat maakt het beroep van kinderverpleegkundige dynamisch en uitdagend. Ook het uitvoeren van alle verpleegtechnische handelingen behoort tot de dagelijkse werkzaamheden. Je kiest voor een dynamisch en verantwoordelijk beroep. Dit vraagt van jou als professional een alerte, nauwkeurige en doortastende wijze van werken.

Informatie over de opleiding

Nadat je geplaatst bent voor de opleiding start je met de voorwerkperiode. Tijdens de voorwerkperiode kun je:

  • ervaren hoe het werken op de kinderafdeling je bevalt;
  • je voorbereiden op de start van de opleiding;
  • alvast wennen aan je rol als student binnen het team.

De opleiding start in het Ikazia Ziekenhuis 2 keer per jaar (september en februari) en duurt 13 of 14 maanden. Tijdens de opleiding werk je per week 32 tot 36 uur. De opleiding bestaat uit verschillende leereenheden, met daaraan gekoppeld opdrachten die je in de praktijk moet uitvoeren. Je werkt met een E-portfolio, waarin jij je leerproces inzichtelijk maakt.

Het onderwijs van de opleiding tot kinderverpleegkundige is op dit moment uitbesteed aan de Erasmus MC zorgacademie & LUMC. Het Ikazia Ziekenhuis heeft een CZO erkenning voor het praktijkgedeelte van deze opleiding. In de praktijk word je begeleid door je collega's kinderverpleegkundigen en de opleidingsadviseur.

Als student heb je de regie van je ontwikkeling in eigen handen! Waar je op aanstuurt binnen de opleiding zijn de vele leersituaties in de verpleegkundige zorgverlening. Tijdens de opleiding verdiep je je in:

  • de verschillende leeftijdscategorieën van de kinderen;
  • ziektebeelden;
  • multidisciplinaire samenwerking;
  • verpleegtechnische handelingen;
  • begeleiding aan kind en ouders.

Je bespreekt met andere kinderverpleegkundigen casuïstiek en verbreedt hierdoor je blik op de zorgverlening aan kinderen en ouders.

Interne- en externe stages worden voor je georganiseerd onder andere op de afdelingen; verloskunde, chirurgie, polikliniek kindergeneeskunde, Sophia kinderziekenhuis en bij de KinderThuisZorg. Je wordt boventallig ingeroosterd tijdens de stages, dat betekent dat je vrij bent om je te bewegen in de verpleegkundige zorgverlening. Leren doe je niet alleen, je wordt hierin begeleid door werkbegeleiders en een opleider op de werkplek. Samen Beter!

Toelatingsvoorwaarden

  • Diploma MBO niveau 4 of HBO niveau 5 verpleegkunde en BIG registratie;
  • Ongeveer 1 jaar werkervaring als verpleegkundige in de kliniek van het ziekenhuis.

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Je kunt solliciteren als er een vacature is voor een opleidingsplaats. Na de sluitingsdatum worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Heb je vragen?

Vragen over de opleiding kun je richten aan:

Stel je vraag direct via het formulier

Optioneel
Optioneel
Optioneel
Optioneel