Contact
Tekstgrootte

Opleiding gipsverbandmeester

Opleiding gipsverbandmeester in Ikazia

De gipskamer ligt naast de spoedeisend hulp en de polikliniek chirurgie.

De gipsverbandmeesters werken voor verschillende specialismen, zoals: chirurgie, orthopedie, plastische chirurgie, fysiotherapie, moeder en kind centrum, neurologie, revalidatie, voetenpolikliniek, WEC (wonden expertise centrum) en reumatologie.

Er wordt gewerkt volgens een afspraken systeem, maar vaak ook ad hoc patiënten die extra op het spreekuur komen na doorverwijzing.

Informatie over het beroep gipsverbandmeester

De gipsverbandmeester voert in opdracht van de arts de behandeling uit. De gipsverbandmeester voert, in nauwe samenwerking met een multidisciplinair team, de zorg uit in het kader van de behandeling van zorgvragers met problemen aan het steun- en bewegingsapparaat voor verschillende specialismen.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van applicaties, die mobilisatie, immobilisatie, ondersteuning, correctie en/of drukontlasting van een deel van het lichaam tot doel hebben. Klinisch redeneren is de basis van de zorgverlening en het bepalen van de uitvoering van de behandeling. Daarnaast verleent de gipsverbandmeester intern consult aan de verschillende disciplines.

Naast het uitvoeren van de behandeling is onlosmakelijk verbonden het informeren en begeleiden van de zorgvrager. De begeleiding is gericht op het vermogen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, psychosociale en de sociale uitdagingen van het leven.

Tijdens het spreekuur verleen je deze zorg. Daarnaast organiseer je het gebruik van de gipskamer, beoordeel je verwijzingen en bepaal je de planning, beheer je de ruimte, materialen, instrumenten en zorg je voor de logistiek.

Informatie over de opleiding

Wil jij gipsverbandmeester worden? Lijkt het werken met allerlei soorten materialen zoals het traditionele witte gips, maar ook diverse polyester- en glasvezelproducten, tape, braces en prefab middelen je interessant? Dan hebben wij voor jou een afwisselend opleidingstraject tot gipsverbandmeester.

Voordat je met de opleiding start, begin je op de gipskamer met een voorwerktraject van een aantal maanden. Het doel van deze periode is dat je vertrouwd raakt met het werken op de afdeling, de collega’s, de patiënten en specialismen. Het is een periode waarin een balans wordt opgemaakt of je een goede keuze hebt gemaakt om door te leren. Wij beoordelen of je geschikt bent om te worden aangemeld voor de opleiding.

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt bij de ErasmusMC academie gevolgd en start twee keer per jaar. De duur van de opleiding is achttien maanden bij een contract van 32 uur. Meer info vind je op de site van het Erasmus MC.

Tijdens de opleiding werk je met een E-portfolio waarin jouw leerproces inzichtelijk wordt gemaakt. In de praktijk word je begeleid door je collega gipsverbandmeesters, de opleider en voor de theorie door een docent van de ErasmusMC academie. Om je zoveel mogelijk bagage mee te geven, loop je stage op diverse andere acute zorgafdelingen, intern als extern. Zowel de theorie als de praktijk zijn CZO erkende opleidingen.

Na afronding van de studie ontvang je het diploma gipsverbandmeester en een bewijs van erkenning van de beroeps Vereniging Gipsverbandmeesters Nederland (VGN). Ook word je opgenomen in het CZO-register.

Toelatingsvoorwaarden

  • Diploma verpleegkunde mbo, bachelor verpleegkunde of fysiotherapie;
  • BIG registratie;
  • Werkervaring in een algemeen ziekenhuis;
  • Bij voorkeur een dienstverband van 32 uur.

Arbeidsvoorwaarden

Je krijgt gedurende de opleiding een tijdelijk contract voor de duur van het traject. Tijdens de opleiding behoud je je huidige salaris. Na het behalen van je opleiding tot gipsverbandmeester bieden we een salaris in FWG 55 aan.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ziekenhuizen. Dit betekent onder andere een eindejaarsuitkering en vakantiegeld ter hoogte van een maandsalaris. Daarnaast bouw je pensioen op bij PFZW en heb je naast vakantiedagen ook recht op PLB-uren.

Een van onze mooie arbeidsvoorwaarden is dat je de mogelijkheid krijgt om met belastingvoordeel een fiets aan te schaffen. Ook kan je bijvoorbeeld korting krijgen op een sportabonnement of aanschaf van een tablet of telefoon.

De opleiding wordt door het Ikazia betaald. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ziekenhuizen (o.a. 13e maand en vakantiedagen- en geld ter hoogte van een maandsalaris, pensioen opbouw bij PFZW en PLB-uren).

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats is gepubliceerd of stuur een open sollicitatie naar de praktijkopleider van de afdeling. Vragen over de opleiding kun je stellen aan Yolanda Richter (opleidingsadviseur acute zorg).

Heb je vragen?

Vragen over de opleiding kun je richten aan:

Stel je vraag direct via het formulier

Optioneel
Optioneel
Optioneel
Optioneel