Contact
Tekstgrootte

Opleiding operatieassistent cataractchirurgie

Opleiding operatieassistent cataractchirurgie

Wil jij je als doktersassistent op de polikliniek oogheelkunde door ontwikkelen? Je kunt dan doorgroeien naar de functie van operatieassistent cataractchirurgie. Wij bieden deze opleiding aan in samenwerking met de zorgacademie van het Erasmus MC en Dagbehandeling Brainpark.

Informatie over het beroep operatieassistent cataractchirurgie

Als operatieassistent assisteer je de oogarts bij de cataractchirurgie en heb je twee hoofdtaken: het omlopen en het assisteren.

Om de oogarts bij de operatie van de patiënt professioneel te kunnen assisteren, moet je goed op de hoogte zijn van de anatomie en fysiologie van het oog en eventuele bijkomende complicaties. Daarnaast moet je over actuele kennis beschikken van operatietechnieken, medische apparatuur en mogelijke complicaties die bij operaties kunnen optreden.

Bij dit alles dient de zorg voor én de veiligheid van de patiënt voorop te staan. Deze competenties omwikkel je tijdens de opleiding.

Informatie over de opleiding operatieassistent cataractchirurgie

De opleiding tot operatieassistent cataractchirurgie is een korte opleiding van vier maanden, die één keer per jaar start in oktober o.b.v. beschikbare opleidingsplaatsen binnen het Ikazia ziekenhuis.

Bij voorkeur werk je al als doktersassistent op de polikliniek oogheelkunde. Voordat je start met de opleiding start je met een voorwerkperiode, waarin je de OK situatie en het steriel werken leert. Dit leer je door alvast wat dagen mee te lopen / te werken op de Dagbehandeling Brainpark.

Binnen de opleiding leer je theoretische kennis en praktische vaardigheden. Tijdens de opleiding word je in de praktijk begeleid door een werkbegeleider (operatieassistent cataractchirurgie) en collega operatieassistenten. Daarnaast is er een opleider vanuit het Leerhuis Ikazia betrokken bij je opleiding.

De theorie van de opleiding is uitbesteed aan de Erasmus MC Zorgacademie. Meer informatie vind je op hun website (Operatiemedewerker cataractchirurgie - Medische vervolgopleiding - Erasmus MC).

voor meer informatie over de praktijk kun je mailen naar leerhuis@ikazia.nl.

Toelatingsvoorwaarden

  • Doktersassistent MBO niveau 4;
  • Voorkeur werkzaam op de polikliniek oogheelkunde.

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats beschikbaar is. Na de sluitingsdatum worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.