Contact
Tekstgrootte

Opleiding kinderverpleegkundige

Het Moeder en Kind Centrum van Ikazia

In het Moeder en Kind Centrum (MKC) van het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam is alle zorg rondom zwangerschap, bevalling, pasgeborenen en kinderen gebundeld. De specialismen kindergeneeskunde, neonatologie en verloskunde werken hier nauw samen. Door de kleinschaligheid van het ziekenhuis zijn de communicatielijnen tussen de verschillende afdelingen/disciplines kort en zorgen we samen voor beste zorg voor onze patiënten. Family Centered Care staat hierin centraal en daarom blijven moeder en kind ten alle tijden bij elkaar.

In Ikazia zijn er twee afdelingen voor kinderen ingericht. De kinderafdeling en de neonatologieafdeling. De kinder- en High Care Neonatologieverpleegkundigen werken afwisselend op de beide afdelingen. Daarom stroom je na tijdens de afronding van de opleiding tot kinderverpleegkundige direct door naar de opleiding tot High Care neonatologieverpleegkundige.

Als team ondersteun je elkaar, deel je inzichten, leid je collega's op en ben je in gesprek met elkaar over de kwaliteit van jouw zorgverlening.

Het werk van een kinderverpleegkundige

Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorgverlening aan kinderen en de begeleiding van de ouders. Onze patiënten zijn kinderen van 32 weken tot en met 16 jaar. Elk kind is uniek en heeft een andere begeleiding nodig.

In samenwerking met de ouders, kinderartsen en medisch pedagogische zorgverleners richt je de dagen van de zieke kinderen zo normaal als mogelijk in. Daarom begeleid je ouders om de zorg van het kind zoveel mogelijk op zich te nemen, daar waar nodig neem je het over. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

Het opvangen van acute situaties is onlosmakelijk verbonden met het specialisme en vraagt een mate van zelfverzekerdheid en zelfstandigheid van jou als kinderverpleegkundige. Dat maakt het beroep van kinderverpleegkundige uitdagend.

Jij:

Wij zijn op zoek naar kandidaten die dol zijn op reflecteren, leren, samenwerken en de regie nemen in het eigen leerproces. Tijdens en na de opleiding.

Solliciteren naar een opleidingsplek is mogelijk wanneer je;
- In het bezit bent van een diploma mbo-niveau 4 of hbo-verpleegkunde;
- Geregistreerd staat in het Big register;
- Werkervaring hebt als gediplomeerd verpleegkundige op verpleegafdeling in het ziekenhuis

OpleidingsgroepSluitingsdatumSelectieStart voorwerken
Oktober 202401-03-202414 maart 20241 juni 2024
Januari 202501-05-202413 mei 20241 september 2024
April 202501-09-202411 september 20241 december 2024
Juni 202501-11-202411 november 20241 februari 2025


Voorwerken

Na plaatsing voor de opleiding start je met de voorwerkperiode van 4 maanden. Tijdens de voorwerkperiode ervaar je hoe het werken op de kinder- en neonatologie afdeling je bevalt, start je met het voorbereiden op de opleiding en kan je alvast wennen aan je rol als professional in opleiding (PIO).

Begeleiding

Begeleiding door minimaal 2 werkbegeleiders, de werkgroep Leerklimaat obstetrie en een opleidingsadviseur wordt gefaciliteerd. Met je werkbegeleiders werk je geregeld samen op
zodat het werkplekleren en gespreksvoering over jouw leerproces mogelijk is. Dat is van belang voor het afronden van de verschillenden EPA’s (entrustable professional activity).

Opleiding

Als PIO heb je de regie van je ontwikkeling in eigen handen! Gedurende de opleiding verdiep je je in de verschillende zorgcategorieën, de leeftijdscategorieën van de kinderen, ziektebeelden, multidisciplinaire samenwerking en verpleegtechnische handelingen

Je bespreekt met andere kinder- en High Care Neonatologieverpleegkundigen casuïstieken en verbreedt hierdoor je blik op de zorgverlening aan kinderen en ouders. Stages worden voor je gepland op de verloskunde, afdeling chirurgie, polikliniek kindergeneeskunde, KinderThuisZorg en Sophia kinderziekenhuis. Bewijs van je ontwikkeling verwerk je in het digitale portfolio. Op deze manier ben je in staat om de CZO eindtermen van de opleiding aan te tonen.

De opleiding tot kinderverpleegkundige duurt gemiddeld 12 maanden en de opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige duurt gemiddeld 6 maanden. Op CZO Kinderverpleegkundige en CZO High Care Neonatologieverpleegkundige kan je de inhoud van de EPA's bestuderen.

Het theoretische gedeelte van de opleidingen is uitbesteed aan de Erasmus MC Academie. Een beschrijving van de opleidingen kan je vinden op; Opleiding tot Kinderverpleegkundige en Opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige

Het leerplan in Ikazia ziet er als volgt uit:

Voor jou

Beide opleidingen worden door het Ikazia betaald. Tijdens de opleiding tot kinderverpleegkundige word je ingeschaald volgens FWG 3.0, in functiegroep 45. Na het behalen van je diploma word je ingeschaald in functiegroep 55.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ziekenhuizen. Dit betekent onder andere een 13e maand en vakantiegeld ter hoogte van een maandsalaris. Daarnaast bouw je pensioen op bij PFZW en heb je naast vakantiedagen ook recht op PLB-uren.

Ons ziekenhuis is goed bereikbaar per fiets, auto als per OV (op loopafstand van metro- en busstation Zuidplein). Parkeren is geen probleem. Je fiets zet je gratis in de afgesloten fietsenstalling voor het ziekenhuis. Je auto kun je parkeren in onze eigen parkeergarage of bij winkelcentrum Zuidplein voor € 3,75 per dag.

Een van onze secundaire arbeidsvoorwaarden is dat je de mogelijkheid krijgt om met belastingvoordeel een fiets aan te schaffen. Ook kan je bijvoorbeeld korting krijgen op een sport abonnement of aanschaf van een tablet of telefoon.

Sollicitatieprocedure

Vragen over de opleiding kun je richten aan:

Mw. Nicolle Mampaeij
T: 010- 290 23 01
E: b.mampaeij@ikazia.nl