Contact
Tekstgrootte

Opleiding intensive care verpleegkundige

Intensive Care

De Intensive Care (IC) afdeling (level 2) van het Ikazia ziekenhuis heeft een capaciteit van 12 IC-bedden en is uitgerust met de meest geavanceerde apparatuur. Er is een gevarieerde patiëntenpopulatie van chirurgische en interne patiënten. Kwaliteit, zorg en aandacht voor de patiënt staan centraal. In een multidisciplinair team onder leiding van de intensivist wordt nauwkeurig met elkaar samengewerkt.

Informatie over het beroep

Op hoofdlijnen kan gesteld worden dat de IC-verpleegkundige de zorg heeft voor één of meer patiënten met een dreigende of aanwezige stoornis van één of meer vitale functies. Het werk wat je uitvoert, is daardoor onvoorspelbaar. Daarnaast draagt de IC-verpleegkundige de verantwoording voor de begeleiding van de patiënt en diens naasten tijdens een ingrijpend ziekte proces. Bij dit alles staat de zorg en de veiligheid van de patiënt voorop.

Ook neem je deel aan consulten buiten de eigen IC:

  • SIT team;
  • Reanimatie team;
  • Consulterend IC-verpleegkundige.

Als IC-verpleegkundige in opleiding leer je de vitale functies van de patiënt continu te bewaken, te interpreteren, te ondersteunen of zelfs over te nemen. Je voert interventies uit ten behoeve van het voorkomen en/of reduceren van angst, stress en/of pijn bij patiënten, die zelf niet in staat zijn om dit via communicatie aan te geven. Ook anticipeer je op mentale- of gedragsveranderingen bij patiënten die, soms langdurig, op de intensive care verblijven.

Informatie over de opleiding

Wil jij Intensive Care verpleegkundige worden? Op de IC leer je hoe kennis, vaardigheden en attitude binnen de zorg voor patiënten met aandoeningen waarbij intensieve bewaking en/of therapie moet worden gegeven. Als deze zorg je aanspreekt, je zoekt de verdieping en je vindt klinisch redeneren leuk? Dan hebben wij voor jou een afwisselend opleidingstraject tot IC verpleegkundige.

Voordat je met de opleiding gaat starten, begin je in het Ikazia met een voorwerktraject van drie maanden op de IC afdeling. Het doel van deze periode is dat je vertrouwd raakt met het werken op de afdeling, de collega’s, de patiënten en specialismen. Het is een periode waarin een balans wordt opgemaakt of jijzelf een goede keuze hebt gemaakt om door te leren en wij beoordelen of je geschikt bent om te worden aangemeld voor de opleiding.

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt bij ExpertCollege-Nightingale Instituut gevolgd en start vier keer per jaar. De duur van de opleiding is 15 maanden bij een 36-urige werkweek. Meer info vind je op de site van ENI.

Alle verpleegkundige vervolg- en medisch ondersteunende opleidingen zijn opgedeeld in EPA’s. EPA’s zijn Entrustable Professional Activities oftewel ‘toevertrouwde professionele beroepsactiviteiten. EPA’s geven aan in welke beroepstaken een zorgprofessional in opleiding bekwaam moet worden. Welke kennis, vaardigheden, houding en gedrag daarvoor nodig zijn. EPA’s zijn de bouwstenen van theorie- en praktijkonderwijs in de zorg. De BAZ omvat de eerste EPA’s voor alle acute zorgopleidingen. Hierna volg je de kern- en een aantal specifieke IC-EPA’s die je diploma tot IC-verpleegkundige vormen.

Tijdens de opleiding werk je met een E-portfolio, waarin jouw leerproces inzichtelijk maakt. In de praktijk word je begeleid door je collega IC-verpleegkundigen en de praktijkopleider en in de theorie door een docent van de ENI. Naast het werken op de IC loop je stage op diverse andere acute zorgafdelingen in het ziekenhuis.
De opleiding is een CZO erkende opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

  • Diploma MBO-verpleegkundige of Bachelor Verpleegkundige;
  • BIG registratie;
  • Stage- of werkervaring op een verpleegafdeling in het ziekenhuis;
  • Bij voorkeur een dienstverband van 32 tot 36 uur.

Arbeidsvoorwaarden

Je krijgt gedurende de opleiding een tijdelijk contract voor de duur van het traject. Tijdens de opleiding behoudt je je huidige salaris. Na het behalen van je opleiding tot IC-verpleegkundige bieden we een salaris in FWG 55 aan.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ziekenhuizen. Dit betekent onder andere een eindejaarsuitkering en vakantiegeld ter hoogte van een maandsalaris. Daarnaast bouw je pensioen op bij PFZW en heb je naast vakantiedagen ook recht op PLB-uren.

Een van onze mooie arbeidsvoorwaarden is dat je de mogelijkheid krijgt om met belastingvoordeel een fiets aan te schaffen. Ook kan je bijvoorbeeld korting krijgen op een sportabonnement of aanschaf van een tablet of telefoon.

De opleiding wordt door het Ikazia betaald. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ziekenhuizen (o.a. 13e maand en vakantiedagen- en geld ter hoogte van een maandsalaris, pensioen opbouw bij PFZW en PLB-uren).

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen (o.a. 13e maand en vakantiedagen- en geld ter hoogte van een maandsalaris, pensioen opbouw bij PFZW en PLB-uren).

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats is gepubliceerd op www.werkenbijikazia.nl of stuur een open sollicitatie naar de praktijkopleider van de afdeling. Vragen over de opleiding kun je stellen aan Wouter van Veen (praktijkopleider IC) of Yolanda Richter (opleidingsadviseur acute zorg).

Wouter van Veen
T: 010- 297 57 67
praktijkopleiding.ic@ikazia.nl

Yolanda Richter
010- 297 57 37
y.richter@ikazia.nl