Moeder en Kind Centrum (MKC)
Moeder, kind én gezin centraal
Binnen ons MKC staan moeder, kind én gezin centraal en werken we gezins- en ontwikkelingsgericht. In onderstaand voorlichtingsfilmpje voor patiënten, word je meegenomen over de verschillende afdelingen.
Rondleiding door het MKC
Acht afdelingen, één MKC
Dit laat direct de veelzijdigheid van ons MKC zien. We nemen je graag mee, om je een beeld te geven van de verschillende afdelingen.
‘Op de poli’
Het MKC bestaat uit twee poliklinieken: polikliniek gynaecologie en polikliniek kindergeneeskunde. Daarnaast is er een spoedpolikliniek voor de gynaecologen, de Daycare.
Op de poliklinieken werken de doktersassistenten nauw samen met de artsen, de echoscopisten, intake-verpleegkundigen, longverpleegkundigen en indien nodig, met andere disciplines.
Elke dag is anders: de ene keer sta je een patiënt te woord die komt voor een afspraak, een andere dag assisteer je de gynaecoloog bij een onderzoek en op weer een ander moment meet en weeg je een kindje op de kinderpolikliniek.
Daycare
Op de daycare komen patiënten met zorg die niet kan wachten tot een poli-afspraak. Dit is divers. Van een zwangere die de baby minder voelt bewegen, tot een dame van 80 die pijn heeft na een gynaecologische operatie.
De daycare is 24/7 geopend. Alle diensten werkt de obstetrieverpleegkundige nauw samen met een arts assistent of klinisch verloskundige.
Op doordeweekse dagen is er ook een doktersassistent aanwezig die samen met de obstetrieverpleegkundige de handelingen uitvoert in opdracht van de arts.
Verloskunde
Het ene moment assisteren bij een bevalling, het andere moment zorgen voor een zieke zwangere en later op de dag een net bevallen moeder helpen met de borstvoeding. Het is nog maar een kleine greep uit alles wat de revue kan passeren tijdens een dag op onze afdelingen binnen het Moeder en Kind Centrum.
Door deze afwisseling is het werk niet alleen afwisselend, maar ook uitdagend en dynamisch.
Er zijn twee afdelingen waar medische bevallingen plaats vinden en een afdeling waar bevallingen plaatsvinden met de eigen verloskundige, de zogenaamde verplaatste thuisbevalling.
Op de afdelingen werken obstetrieverpleegkundigen (in opleiding), algemeen verpleegkundigen, klinisch kraamverzorgenden, zorgassistenten en secretaresses. Zij werken samen met de arts assistenten, klinisch verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen. Ook werken er binnen het MKC lactatiekundigen die de moeders extra begeleiden rondom voeding en hierin het team handvatten kan geven en ondersteunt.
De communicatielijnen zijn kort, wat zorgt voor een prettige werksfeer. We vinden het heel belangrijk het met elkaar te doen. We helpen elkaar en maken gebruik van elkaars kwaliteiten en expertise.
Kindergeneeskunde
Onze kinderafdeling bestaat uit twee delen. Als team werk je op beide onderdelen.
Op de afdelingen werken kinderverpleegkundigen (in opleiding), kraamverzorgenden, medisch pedagogische zorgverleners, zorgassistenten en secretaresses nauw met elkaar en de artsen samen. Ook met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de logopedisten, is veel contact.
De neonatologie bevindt zich op de 7e verdieping, afdeling 7b. Dit is prettig, want zo ligt deze afdeling vlakbij de afdelingen verloskunde die zich op de 7e en 8e etage bevinden. Kinderen geboren vanaf een zwangerschapsduur van 32 weken worden bij ons op de afdeling opgenomen. Maar ook pasgeborenen met een moeizame start, kunnen bij ons de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.
Op de afdeling werken we gezins- en ontwikkelingsgericht en betrekken we de ouders zoveel mogelijk in de zorg voor hun kindje. Hierbij handelen we volgens de nidcap-methode, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met het ritme en de ontwikkeling van het kind. Er kan te allen tijden één ouder bij het kindje blijven slapen. Als kraamverzorgende draag je zorg voor de moeder als zij nog kraamvrouw is.
De pediatrie-afdeling is in 2022 geopend en oogt fris en nieuw én ziet eruit als een echte kinderafdeling. Er zijn mooie muur-/vloerschilderingen, gadgets om kinderen af te leiden tijdens onderzoeken/behandelingen en er is een ruime speelkamer.
Op de pediatrie worden kinderen opgenomen tot 16 jaar. Je ziet een heel breed scala aan ziektebeelden en opnameredenen voorbij komen. Dit maakt het werk heel veelzijdig. Het contact met de ouders zien we ook hier als grote meerwaarde en daar hechten we veel belang aan.
Neem in dit filmpje alvast een kijkje op de afdeling
Team
We zijn een groot team, maar dat maakt ons niet minder hecht en betrokken. Oog voor elkaar en een goede onderlinge samenwerking, vinden we heel belangrijk.
Daarnaast hebben we oog voor elkaar, als het gaat om leuke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld met elkaar naar de bruiloft van een collega gaan. Maar, ook zeker bij verdrietige gebeurtenissen zijn we er als team voor elkaar.

Wij werken met onze handen, vanuit ons hart.
Oog voor de patiënten en hun naasten vinden we ontzettend belangrijk. We streven ernaar dat zij zelf, in samenspraak met de arts, de regie hebben over hun zorgproces.
Denk je nu? Dit past bij mij: de veelzijdigheid, de dynamiek en het team. We gaan heel graag met je in gesprek en laten je graag ons MKC in het echt zien.