Contact
Tekstgrootte

Opleidingsmogelijkheden

Onze opleidingsmogelijkheden

Ikazia is een erkend leerbedrijf. Wij vinden het belangrijk om leer- werkplekken te bieden. Daarmee willen wij een bijdrage leveren aan voldoende mensen met een functie in de zorg. Er kunnen verschillende opleidingen worden gevolgd. Klik op de link voor meer informatie over de diverse opleidingen.

Opleiding operatieassistent

Het operatiekamercomplex van het Ikazia ziekenhuis bestaat uit 6 operatiekamers, de holding, de recovery en de centrale sterilisatie afdeling. Op het complex werkt een enthousiast team nauw samen om tot een optimaal eindresultaat te komen.

Informatie over het beroep

Als operatieassistent assisteer je de medisch specialist bij operaties en heb je drie verschillende hoofdtaken: het omlopen, het instrumenteren en het assisteren. Om de medisch specialist bij de operatie van de patiënt professioneel te kunnen assisteren, moet je goed op de hoogte zijn van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Daarnaast moet je over actuele kennis beschikken van operatietechnieken, medische apparatuur en mogelijke complicaties die bij operaties kunnen optreden. Bij dit alles dient de zorg voor èn de veiligheid van de patiënt voorop te staan. Deze competenties ontwikkel je tijdens de opleiding tot operatieassistent.

Informatie over de opleiding

De opleiding tot operatieassistent is een 3-jarige opleiding, die in het Ikazia ziekenhuis 2 x per jaar start, in maart en september. Je start met de beroepsvoorbereidende periode (fase 1) die een half jaar duurt. In deze fase ligt de nadruk op de theorie. De beroepsvoorbereidende periode moet met een voldoende worden afgesloten, om door te mogen gaan met de opleiding. De volgende vijf fases, van elk een half jaar, bestaan uit een theoriegedeelte van 1 of 2 weken en een praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding word je in de praktijk begeleid door de praktijkopleider en collega operatieassistenten. Op school word je begeleid door een groepsdocent. De theorie van de opleiding tot operatieassistent is uitbesteed aan de Erasmus MC Zorgacademie en is erkend door de CZO. Uitgebreide informatie over de theorie kun je vinden op de website van het Erasmus MC.

Het Ikazia Ziekenhuis heeft een CZO erkenning voor het praktijkgedeelte van de opleiding tot operatieassistent. Voor meer informatie over de praktijk kun je mailen naar het secretariaat opleidingen, e-mail: leerhuis@ikazia.nl.

Toelatingsvoorwaarden

 • VWO (met examenvak biologie)
 • HAVO (Profiel NG of NT)
 • MBO diploma niveau 4 gezondheidszorg
 • HBO diploma niveau 5 gezondheidszorg

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats op deze site staat. Na de sluitingsdatum worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Vacatures ontvangen in je mailbox?

Lijkt het je leuk om te werken als Operatieassistent in ons operatieteam en heb je nog niet de juiste papieren? Geen probleem! Schrijf je hier in voor de info alert en blijf altijd op de hoogte. Je ontvangt vacatures, voorlichting en nieuws over de opleiding tot Operatieassistent.

Opleiding anesthesiemedewerker

Het operatiekamercomplex van het Ikazia Ziekenhuis bestaat uit 6 operatiekamers, de holding, de recovery en de centrale sterilisatie afdeling. Op het complex werkt een enthousiast team nauw samen om tot een optimaal eindresultaat te komen.

Informatie over het beroep

Om de anesthesioloog bij de behandeling van de patiënt op professionele wijze te kunnen assisteren, is het je taak als anesthesiemedewerker om de patiënt goed op te vangen, te begeleiden en te bewaken tijdens het geven van anesthesie. Zo nodig onder supervisie van de anesthesist moet je kunnen handelen bij complicaties. Hiervoor moet je actuele kennis hebben van de gebruikte technieken, de medicatie en de benodigde medische apparatuur bij elke willekeurige operatie. Daarnaast moet je bekend zijn met de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Bij dit alles dient de zorg voor èn de veiligheid van de patiënt voorop te staan. Deze competenties ontwikkel je tijdens de opleiding tot anesthesiemedewerker.

Informatie over de opleiding

De opleiding tot anesthesiemedewerker is een 3-jarige opleiding, die in het Ikazia Ziekenhuis twee keer per jaar start, in maart en september. Je start met de beroepsvoorbereidende periode (fase 1) die een half jaar duurt. In deze fase ligt de nadruk op de theorie. De beroepsvoorbereidende periode moet met een voldoende worden afgesloten, om door te mogen gaan met de opleiding. De volgende vijf fases, van elk een half jaar, bestaan uit een theoriegedeelte van 1 of 2 weken en een praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding word je in de praktijk begeleid door de praktijkopleider en collega anesthesiemedewerkers. Op school word je begeleid door een groepsdocent. De theorie van de opleiding tot anesthesiemedewerker is uitbesteed aan de Erasmus MC Zorgacademie en is erkend door de CZO. Uitgebreide informatie over de theorie kun je vinden op de website van het Erasmus MC.

Het Ikazia ziekenhuis heeft een CZO erkenning voor het praktijkgedeelte van de opleiding tot anesthesiemedewerker. Voor meer informatie over de praktijk kun je mailen naar het secretariaat opleidingen, e-mail: leerhuis@ikazia.nl.

Toelatingsvoorwaarden

 • VWO (met examenvakken biologie, natuurkunde en scheikunde)
 • HAVO (profiel NG of NT)
 • MBO diploma niveau 4 verpleegkunde
 • HBO diploma niveau 5 verpleegkunde

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan wanneer er een vacature voor een opleidingsplaats op deze site staat. Na de sluitingsdatum worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Vacatures ontvangen in je mailbox?

Lijkt het je leuk om te werken als Anesthesiemedewerker in ons operatieteam en heb je nog niet de juiste papieren? Geen probleem! Schrijf je hier in voor de info alert en blijf altijd op de hoogte. Je ontvangt vacatures, voorlichting en nieuws over de opleiding tot Anesthesiemedewerker.

Opleiding Recovery verpleegkundige

Opleiding recoveryverpleegkundige

Het operatiekamercomplex van het Ikazia Ziekenhuis bestaat uit 6 operatiekamers, de holding, de recovery en de centrale sterilisatie afdeling. Op het complex werkt een enthousiast team nauw samen om tot een optimaal eindresultaat te komen.

Informatie over het beroep

Als recoveryverpleegkundige is geen dag hetzelfde. Je bereidt de patiënt voor op de operatie (Holding) en na de operatie bewaak je de functies van de patiënt (Recovery). Het is belangrijk dat de patiënt zich op zijn/haar gemak voelt voor en na de operatie. Naast volwassen patiënten worden ook kinderen door de recovery verpleegkundige verzorgd.

Signaleren en scherp zijn is de essentie van jouw werk. Je bent, samen met je collega’s op het OK-complex verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van de patiënt. Het opvangen van acute situaties is onlosmakelijk verbonden met het specialisme en vraagt een mate van zelfverzekerdheid en zelfstandigheid van jou als recoveryverpleegkundige.

Neem gerust een kijkje op de recovery van Ikazia!

Informatie over de opleiding

Na plaatsing voor de opleiding start je met de voorwerkperiode periode van 2 maanden. Gedurende deze periode ervaar je hoe het werken op de afdeling recovery je bevalt. Ook start je met de voorbereiding voor de start van de opleiding en wen je aan de rol als professional in opleiding (PIO).

Als PIO heb je de regie van je ontwikkeling in eigen handen. Gedurende de opleiding verdiep je je in de verschillende taken en zorgcategorieën. Ook de multidisciplinaire samenwerking, verpleegtechnische handelingen, het opvangen van acute situaties en kwaliteit van zorg zijn ontwikkelpunten. Je bespreekt met andere recovery verpleegkundigen casuïstiek en verbreedt hierdoor je blik op de zorgverlening.

Stages worden voor je georganiseerd je verdiept je gedurende de opleidingsperiode in de werkzaamheden van de; anesthesie (medewerkers), operatieassistenten, intensive care verpleegkundigen en kinderverpleegkundigen

Bewijs van je ontwikkeling verwerk je in het digitale portfolio. Op deze manier ben je in staat om de CZO-eindtermen van de opleiding aan te tonen.

De opleiding duurt gemiddeld 13 maanden. Op CZO Recoveryverpleegkundige kan je de inhoud van de EPA's bestuderen. Het theoretische gedeelte van de opleiding is uitbesteed aan de Erasmus MC Academie. Een beschrijving van de opleiding kan je vinden op deze website.

Toelatingsvoorwaarden

Solliciteren naar een opleidingsplek is mogelijk wanneer je;

 • In het bezit bent van een diploma mbo-niveau 4 of hbo-verpleegkunde;
 • Geregistreerd staat in het Big register;
 • Werkervaring hebt als gediplomeerd verpleegkundige op een (chirurgische) verpleegafdeling in het ziekenhuis

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure

Twee of drie keer er jaar is er gelegenheid om te solliciteren via Werken bij ikazia.

Wij zijn op zoek naar kandidaten die dol zijn op reflecteren, leren, samenwerken en de regie nemen in het eigen leerproces. Tijdens en na de opleiding.

Opleiding Sedatie Praktijk Specialist

Opleiding Sedatie Praktijk Specialist

Denk jij als anesthesiemedewerker meer in je mars te hebben dan alleen werken op de OK? Spreekt het jou aan, zelf patiënten te sederen voor een onderzoek en/of behandeling, met daarbij het zelf in the lead zijn over hoe jouw dag eruitziet. Klinkt dit als muziek in de oren, dan is de functie als Sedatie Praktijk Specialist zeker iets voor jou!

Informatie over het beroep

Als Sedatie Praktijk Specialist werk je volledig zelfstandig, met een superviserende anesthesioloog op afstand. Preoperatief screen je zelf de volwassen patiënten, met ASA-classificatie 1 t/m 4, op de preoperatieve poli. Vervolgens geef, bewaak en begeleid je de patiënten die Procedurele Sedatie en/of Analgesie (PSA) krijgen, vaak buiten het OK-complex. Binnen het Ikazia ziekenhuis werken we met een grote diversiteit aan specialismes samen waaronder de MDL, cardiologie, chirurgie, orthopedie, longgeneeskunde, gynaecologie en de pijngeneeskunde. Dit vaak i.v.m. diagnostische en/of therapeutische ingreep.

Informatie over de opleiding

De opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist is een 1-jarige opleiding, die twee keer per jaar start, in april en oktober. De theorie volg je aan de Amstel Academie en de praktijklessen worden op het Erasmus MC gegeven. Het theoretische deel van de opleiding bestaat uit 5 modules:

 • Module 1: Inleiding
 • Module 2: Basis sedatiezorg
 • Module 3: Verdieping
 • Module 4: professionaliteit
 • Module 5: Evaluatie en toetsing

Tijdens de opleiding word je in de praktijk begeleid door de anesthesiologen, de praktijkopleider en collega’s Sedatie Praktijk Specialisten. Op school word je begeleid door een groepsdocent. Na de opleiding ben je in het bezit van een CZO erkend diploma. Uitgebreide informatie over de opleiding kun je vinden op de website van de Amstels Academie en het Erasmus MC.

Het Ikazia ziekenhuis heeft een CZO erkenning voor het praktijkgedeelte van de opleiding tot sedatie praktijk specialist. Voor meer informatie over de praktijk kun je mailen naar het secretariaat opleidingen, e-mail: leerhuis@ikazia.nl.

Toelatingsvoorwaarden

 • Minimaal 2 jaar relevante werkervaring als CZO gediplomeerd anesthesiemedewerker
 • Minimaal 24 uur als anesthesiemedewerker werkzaam
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO ziekenhuizen.

Sollicitatieprocedure


Twee of drie keer er jaar is er gelegenheid om te solliciteren via Werken bij ikazia.

Wij zijn op zoek naar kandidaten die dol zijn op reflecteren, leren, samenwerken en de regie nemen in het eigen leerproces. Tijdens en na de opleiding.