Contact
Tekstgrootte

Werken op de corona- afdeling: "We hebben er vanuit ons vakgebied ook veel van geleerd"

Medewerkers in de zorg worden sinds de corona-uitbraak door de samenleving gezien als helden. Maar zo zien zij zichzelf absoluut niet. 

Verpleegkundige Anne vertelt hoe zij haar werk op de corona-afdeling heeft ervaren.

"We kregen ineens te maken met hele zieke mensen"

“De afdeling waar ik normaal gesproken werk, is voor orthopedie, gynaecologie en chirurgie. Al snel werd deze omgebouwd tot corona-afdeling. De patiënten die wij voorheen verzorgden, waren meestal niet ziek maar kwamen voor een operatie. Nu hadden we op onze afdeling ineens te maken met hele zieke mensen. 

We kregen een spoedcursus over het bedienen van Optiflow, een apparaat dat zuurstof geeft. Ik had daar niet eerder mee gewerkt dus ik voelde wel de druk om dat goed te doen.

"Voor de buitenwereld is het lastiger te begrijpen"

Er is geen medicijn tegen corona. Door zuurstof en vocht toe te dienen en de voeding te optimaliseren, proberen we erger te voorkomen maar uiteindelijk moet het lichaam het zelf doen. Er zijn relatief veel mensen overleden. 

Doordat ik mijn opleiding in Ikazia heb gevolgd en hier bleef werken, heb ik veel vriendinnen in het ziekenhuis. Met hen praat ik over wat we hebben meegemaakt. We begrijpen elkaar. Dat is voor de buitenwereld toch lastiger, hoewel iedereen meeleeft. 

We hebben enorm veel cadeaus gekregen, van douchegel tot complete maaltijden. Wekenlang kregen we bijna dagelijks iets. Hartverwarmend maar ik voelde me er soms ook wat ongemakkelijk bij. Het gaat niet om mij.

"We hebben er ook veel van geleerd"

Ik ben heel trots op ons team. We hebben veel nieuwe collega’s, ook jonge meiden die net klaar zijn met hun studie. Zij hadden alleen nog maar stage gelopen en stonden nu ineens in de frontlinie. 

Dat we moesten schakelen van een snijdende afdeling naar een beschouwende afdeling was spannend maar het ging goed. We hebben er vanuit ons vakgebied ook veel van geleerd.”

Verpleegkundige-Anne-vertelt-over-haar-werk-op-de-corona-afdeling-van-het-Ikazia-Ziekenhuis-Rotterdam.jpg