Contact
Tekstgrootte

Vrijwilliger Richard: ‘Vaak heb ik al drie keer gedag gezegd voor ik vertrek’

Als vrijwilliger iets betekenen voor patiënten

Binnen Ikazia zijn veel vrijwilligers actief. Eén daarvan is Richard (33) uit Hoogvliet. Hij is al 2,5 jaar verbonden aan Ikazia als vrijwilliger.

“Na mijn opleiding SPW ging ik aan de slag als pedagogisch medewerker in de kinderopvang maar ik merkte dat dit toch niet mijn roeping was.’’ Richard besloot te solliciteren als vrijwilliger in Ikazia. 

“Het leuke aan dit werk is dat ik écht iets kan betekenen voor patiënten. Ik ben een zorgzaam type en het is fijn als je merkt dat mensen dat op prijs stellen.’’

Werken op het MDL-Centrum

Op dit moment werkt hij al bijna een jaar op het Maag-Darm-Levercentrum (MDL-centrum). “Op de dagbehandeling MDL worden de patiënten opgenomen die bijvoorbeeld een colonscopie (darmonderzoek) krijgen. Bij sommige onderzoeken wordt een roesje toegediend. Deze patiënten worden na het onderzoek goed  in de gaten gehouden.”

Er zijn voor de patiënt

“Ik ben er voor een praatje als ze wakker worden en stel ze gerust als dat nodig is. Ook verzorg ik de broodmaaltijden en maak de bedden schoon voor de volgende patiënten. 

De verpleegkundigen zijn op dat moment bezig met het uitvoeren van controles of geven uitleg over het onderzoek. Ik mocht pas meekijken en weet nu wat de onderzoeken inhouden. Erg interessant!’’

Uitslaapzaal

Op de vraag hoe mensen soms uit hun roesje komen, moet Richard lachen. 

“Het verschilt heel erg per persoon. Vaak is een patiënt nog wat slaperig en rustig, terwijl een andere patiënt een keer luidkeels in de uitslaapzaal zong: “Richaaard fijne vent, Richaaard wat ben ik blij met jou!’’

Geen afscheid kunnen nemen

Richard wil in de toekomst graag vast aan de slag als zorg assistent MDL binnen Ikazia. 

“Ik heb het echt naar mijn zin. De afdeling is hecht en ik ben helemaal opgenomen in het team. Vaak heb ik mijn collega’s al drie keer gedag gezegd voor ik vertrek. Dan hoor ik: “Richard, je kan gewoon geen afscheid van ons nemen hè?”

Ikazia-Vrijwilliger-Richard-Vaak-heb-ik-al-drie-keer-gedag-gezegd-voor-ik-vertrek-uit-het-ziekenhuis.jpg

Ook vrijwilliger worden bij Ikazia?

Ben je zelf geïnteresseerd om als vrijwilliger bij ons aan de slag te gaan of ken je mensen die vrijwilligerswerk willen doen in Ikazia? Neem contact op met Marjolein Wagner, coördinator vrijwilligers, via m.wagner@ikazia.nl of bel 010- 297 5704.