Contact
Tekstgrootte

SEH-verpleegkundige Marlies: “Sta stil bij de mens achter de patiënt”

SEH-verpleegkundige Marlies vertelt over haar werk bij Ikazia

Als klein meisje wilde Marlies juf worden, maar toen zij haar eerste meeloopdag op een PABO had, kwam ze erachter dat dit toch niet was wat ze had verwacht. Via  en vriendin kwam ze in aanraking met de studie HBO Verpleegkunde.

Na verschillende stages en haar afstuderen op een kinderafdeling in een ziekenhuis in Malawi werd Marlies haar interesse gewekt voor het werken op een afdeling  met veel verschillende specialismen: de Spoedeisende Hulp (SEH).”

Er voor de patiënt zijn

“Juist in de drukte de rust bewaren, vind ik een mooie uitdaging. De urgentie van de klachten bepalen en observeren we via de ABC-methode, dat staat voor Ademhaling, Bewustzijn en Circulatie. Dat is een belangrijk onderdeel van het werk van een SEH-verpleegkundige, samen met het stellen van de juiste vragen. 

Er  moet soms snel gehandeld worden, maar het is net zo belangrijk om er voor de patiënt te zijn. Maak oogcontact en probeer de patiënt gerust te stellen. In ons werk doe je er goed aan stil te staan bij de mens achter de patiënt. Dat probeer ik ook aan verpleegkundigen in opleiding mee te geven.”

Een stukje van iemands levensreis

Eén van de twee momenten die veel indruk op haar maakte, was een paar maanden terug. “Een heel oude man met een heupfractuur kwam bij ons binnen. Hij was het einde nabij en begon te zingen. ‘k Heb geloofd en daarom zing ik, daarom zing ik van genâ, van ontferming en verlossing. Kom, Heer Jezus, kom! Ik wacht. 

Dit vond ik zo mooi om mee te maken, omdat hij er vrede mee had om te gaan sterven en uiteindelijk ook zijn rust vond. Je maakt dan een stukje van iemands levensreis mee.”

Naar de afdeling gynaecologie

Het tweede moment wat Marlies altijd is bijgebleven, is dat van een jonge vrouw die op eigen initiatief binnenkwam met ondraaglijke buikpijn en niet wist wat er aan de hand was. 

“Toen we haar trui optilden, zagen we een zwangerschapsstreep over haar buik lopen. We hebben haar direct naar de afdeling gynaecologie gebracht.  Ze was al vergevorderd in haar zwangerschap, zonder dat ze het zelf wist. 

Na een kwartier kregen we een telefoontje: ze was bevallen van een gezond kindje.”

Werken bij Ikazia

Op de vraag waarom mensen bij Ikazia zouden moeten werken, is Marlies duidelijk. 

“Ikazia is een perfecte combinatie tussen een knus, maar toch dynamisch ziekenhuis waardoor ik mij thuis voel op het werk. De lijnen zijn kort, de collega’s zijn betrokken en ik vind er genoeg uitdaging.”

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag als SEH-verpleegkundige werken in Ikazia? Bekijk hier de vacature en solliciteer direct.

SEH-verpleegkundige-Marlies-over-werken-bij-Ikazia-op-de-spoedeisende-hulp.jpg