Contact
Tekstgrootte

POS-medewerker en recoveryverpleegkundige Truus: “ De patiënt is niet een aandoening of ingreep, maar een persoon”

Maak kennis met Truus

Truus werkt als POS-medewerker en als recoveryverpleegkundige op de OK en vertelt daar graag over.

We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Wie ben je en wat doe je bij Ikazia? Hoe ben je bij Ikazia terechtgekomen?

Ik ben Truus Schild, ik ben 38 jaar en woon in Sliedrecht. Ik ben moeder van 3 kinderen, Sem, Isa en Sara en ik ben getrouwd met Robert.

Ik werk sinds 2021 in het Ikazia ziekenhuis. Ik heb hiervoor 14 jaar in Dordrecht in het ziekenhuis gewerkt, maar vond het goed om na zo'n lange tijd mijn horizon te verbreden en in een ander ziekenhuis te gaan werken. Het leert een andere werkwijze en houd je scherp. Ik wilde mij graag specialiseren als verpleegkundige op de recovery. Het Ikazia bood mij die kans, die heb ik met beide handen aangenomen en daar ben ik heel blij mee.

Wat niet heel belangrijk is, maar ikzelf een leuke bijkomstigheid vind, is dat mijn moeder ruim 45 jaar geleden haar A in het Ikazia heeft gedaan en in de zusterflat heeft gewoond. Ik mag nu in haar voetsporen treden en daar zijn wij beiden stiekem best trots op.

In december heb ik het aanbod gekregen om mijn specialisatie als recoveryverpleegkundige uit te breiden met een opleiding als preoperatieve screener. Een leuke, nieuwe uitdaging die mij weer op een andere manier laat kijken naar patiënten, operatie- en anesthesietechnieken.

Wat vind je het leukste aan je werk? Waarom dat?

Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik contact heb met allerlei verschillende soorten mensen die zich in een spannende situatie bevinden. Aan mij is het om patiënten zoveel mogelijk ontspannen een operatie in te laten gaan of uit te laten komen. Dit doe ik door te anticiperen op de behoefte van de patiënt, daarop in te spelen waar mogelijk en vooral door duidelijkheid te geven. Patiënten goed informeren en duidelijk zijn over wat ze kunnen verwachten haalt vaak veel spanning weg en daardoor komen mensen comfortabeler door een operatie heen.

Daarnaast vraagt het werk als preoperatieve screener dat je constant alert bent op de gezondheid en het mentale welbevinden van de patiënt en daarbij de best passende anesthesietechniek af te spreken of gezondheidsinterventie te plannen om een patiënt conditioneel zo goed en fit mogelijk een operatie te laten ondergaan.

Waarom past jouw baan bij jou?

Deze baan past bij mij, omdat het werk van mij vraagt dat ik continu scherp ben op de balans tussen het welzijn en welbevinden van de patiënt, daarin anticipeer en bijstuur waar nodig.

Het werk heeft voor mij de ideale balans om te varen op de kennis en ervaring die ik heb zonder in de 'sleur' van automatisme te belanden. Het is een vak wat continu in beweging is, waardoor ik mijn kennis op peil moet houden. Ook de patiënten variëren constant, dus elke patiënt vraagt een andere benadering en

behandeling. Kortom het houdt me scherp zonder dat het teveel van me vraagt.

Wat betekent persoonlijke zorg voor jou? Heb je hier een voorbeeld van?

Persoonlijke zorg betekent voor mij dat ik mijn benadering, zorg en uitleg aanpas op de persoon die ik voor me heb, zodat hij/zij weet waar hij/zij aan toe is en een spannende situatie zo ontspannen en prettig mogelijk ervaart. Het geeft mij veel voldoening als een patiënt achteraf aangeeft dat het allemaal erg is meegevallen of dat we er, na een eerdere, vervelende ervaring voor hebben kunnen zorgen dat de patiënt nu een betere ervaring heeft.

Waarom heb je voor Ikazia gekozen?

Ik heb voor het Ikazia gekozen, omdat de zorg persoonlijk is. De patiënt is niet een aandoening of ingreep, maar een persoon. Dit mag ik samen met mijn collega's in de praktijk brengen. Dat geldt ook voor mij als medewerker. Ik word gezien. Als ik een idee of ambitie heb kan ik terecht bij mijn leidinggevende om het daarover te hebben en kijken we samen naar de mogelijkheden. Natuurlijk is niet elk idee een topidee, maar dan hoor ik het ook. Ik waardeer de kansen die mij geboden worden, maar ook de eerlijkheid, wanneer dingen niet handig zijn of niet mogelijk zijn.

Daarnaast vind ik de onderlinge samenwerking met collega's en andere disciplines heel fijn. Iedereen is laagdrempelig benaderbaar voor vragen en men is gemotiveerd van elkaar te leren.

Waarom ben je bij Ikazia gebleven?

Het Ikazia biedt mij een uitdagende werkplek, waarin ik mij mag ontwikkelen en waar meegekeken wordt naar mogelijkheden mij te blijven ontwikkelen. Door de laagdrempelige benaderbaarheid van collega's, disciplines en specialisten is het een veilige en stimulerende leeromgeving.