Contact
Tekstgrootte

Oog voor detail én de medemens

Rob Schop- Radiodiagnostisch Laborant

Technische ontwikkelingen brengen de medische wereld steeds verder. Veel paramedische beroepen in het Ikazia Ziekenhuis vragen technische kennis. 

Rob Schop is radiodiagnostisch laborant. Hij ondersteunt de radioloog om de aard en de plaats van een ziekte of afwijking vast te stellen door middel van straling en beeldvormende technieken. Van het maken van röntgenfoto’s tot bijvoorbeeld CT-scan of MRI. Een baan die oog vraagt voor medische details én voor het proces.

Technisch maar ook menselijk en afwisselend

“Ik werk op veel verschillende plaatsen in het ziekenhuis waar ‘ín de patiënt’ moet worden ‘gekeken’. Natuurlijk op de röntgenafdeling, maar bijvoorbeeld ook op de OK. Daar helpen we bijvoorbeeld de chirurg bij het plaatsen van osteosynthesemateriaal, dat vaak onder geleide van röntgenbeelden gedaan wordt. Dat is dan effectiever dan alles meteen "openmaken". 

Daarnaast verrichten we ook op de spoedeisende hulp onderzoek.”

"Je komt dichtbij mensen, dat maakt mijn technische vak toch menselijk en afwisselend"

Wat je leert pas je meteen toe

Zoveel werkplekken, zoveel mensen waar Rob mee werkt. Van de medisch specialist tot de huisarts tot de patiënt of diens begeleider. Een technisch specialist die ook met mensen weet om te gaan. Het was die combinatie die Rob bij Ikazia bracht.

“Ik deed HAVO natuur en techniek en kwam via een beroepskeuzetest precies bij dit vak uit! Daarop heb ik de ‘in service’-opleiding in Ikazia en de Erasmus Zorgacademie gedaan. Heel leuk, want wat je leert, pas je meteen toe. Je komt dicht bij mensen en dat maakt mijn technische vak toch menselijk en afwisselend. Daarnaast is de techniek boeiend. 

Toen ik hier kwam, werkten we nog met veel met fosforplaten, die na het maken van de röntgenfoto uitgelezen moesten worden in een speciaal apparaat. Nu werken we steeds meer met de veel snellere digitale detectoren. Bijscholing is essentieel en Ikazia biedt daar alle ruimte voor.”

Met elkaar voor elkaar

“Vanaf moment één viel me op dat men de patiënt écht op de eerste plaats zet. Zo kwam er onlangs iemand voor een foto om breuken in het aangezicht vast te laten stellen. De radioloog besloot na de foto toch om aanvullend CT-onderzoek te doen. Die afdeling maakte snel ruimte. 

Toen inderdaad bleek dat er breuken waren vonden we de kaakchirurg ook bereid om snel door te pakken. Ik heb de patiënt persoonlijk gebracht en het verhaal uitgelegd aan de administratief medewerkster van deze polikliniek, die de patiënt direct verder hielp. Dan merk je dat iedereen flexibel is en erop gericht is om mét elkaar het beste voor de patiënt gedaan te krijgen. 

En net zag ik nog een collega-laborant twee ambulance-medewerkers helpen om een patiënt over te tillen. Dit moet ze niet, maar ze dóet het wel. Dat vind ik mooi.“

Jouw talent inzetten

Naast de functie van radiodiagnostisch laborant kent het Ikazia Ziekenhuis meerdere technisch georiënteerde functies zoals bijvoorbeeld fysiotherapeut of apothekersassistent. Met een HAVO diploma kun je de opleiding voor deze functies volgen. 

Wil jij ook je talent inzetten op het vlak van medische ondersteuning? Heb je al ervaring in een paramedische functie? Kijk dan bij onze vacatures of jij misschien één van de nieuwe collega’s bent die we zoeken.