Contact
Tekstgrootte

Intensive Care verpleegkundige in opleiding Shirley vertelt over haar werk en opleiding bij Ikazia

Opleiding tot intensive care verpleegkundige

Als klein meisje ging ze al samen met haar moeder mee met de uitjes van de personeelsvereniging van het Ikazia Ziekenhuis. Haar moeder werkt inmiddels al 35 jaar in Ikazia en Shirley wil dit zeker evenaren. 

Door haar moeder is het idee ontstaan om verpleegkundige te worden. Na het behalen van haar diploma HBO verpleegkundige is Shirley direct in Ikazia gestart met de opleiding tot Intensive Care (IC) verpleegkundige.

Je kunt veel betekenen voor patiënt en familie

Shirley: “de IC is een hele dynamische afdeling en er gaat geen dag voorbij dat ik niks leer. Dit kan zijn van mijn collega’s of van het ziektebeeld van een patiënt. Op de IC worden onze patiënten 24 uur per dag nauwlettend in de gaten gehouden. We zijn verantwoordelijk voor de zorg van de patiënten met een bedreigde of aanwezige stoornis van een of meerdere vitale functies. 

Verder is het natuurlijk ook een afdeling waar veel verdriet is. Dit is niet altijd leuk, maar hierdoor kan je wel heel veel betekenen voor de patiënt en de familie. Uiteindelijk liggen hier de ziekste patiënten van ons ziekenhuis.’’

Opleiding en praktijk

“Op de IC werken is heel divers: Als verpleegkundige voer ik meer verpleegtechnische handelingen uit dan op een gewone verpleegafdeling, zoals het bedienen van een beademingsmachine en nierdialyse. 

Het werken en leren tijdens de opleiding vind ik heel goed te doen. Ik pas mijn opgedane theorie direct toe in de praktijk en omgekeerd is het ook makkelijker om de theorie te koppelen aan de gebeurtenissen die ik al in de praktijk heb meegemaakt. Twee vliegen in één klap dus!’’

De werkdag van een IC verpleegkundige in opleiding

“Normaal gesproken begint een werkdag in de teampost waar tijdens de overdracht alle patiënten worden doorgesproken. Wij mogen als leerling een patiënt uitkiezen die past bij onze leerperiode van dat moment. Vervolgens ga ik de werkvloer op en zie ik de patiënt waar ik tijdens mijn dienst voor ga zorgen. De verpleegkundige van de vorige dienst draagt die over via de SBARR-methode met daarin de ABCDE-methodiek. Hierna beoordeel ik de patiënt en begin ik met de verzorging. 

In de ochtend vindt de artsenvisite plaats en bespreek ik de situatie van de patiënt met de artsen. Aan het einde van de ochtend vindt het multidisciplinair overleg plaats, waarbij verschillende disciplines aanwezig zijn naast de intensivist, de arts-assistenten en de verpleegkundige, zoals de fysiotherapeut, de diëtiste, de apotheker en de microbioloog. We bespreken iedere patiënt zodat we de beste zorg kunnen bieden.

Snel in actie

“Het kan voorkomen dat een van onze patiënten verslechtert. De patiënt moet dan geïntubeerd worden of ik moet met de patiënt op transport om een CT-scan te laten maken.

Ik zit als IC-verpleegkundige in het SIT-team (spoedinterventie team), dit is een oproepbaar team wat uit een IC-verpleegkundige en intensivist bestaat. Als een patiënt op een verpleegafdeling een plotselinge verslechtering laat zien in de vitale parameters, komt het SIT in actie en wordt de patiënt volgens de ABCDE beoordeeld en als het nodig is wordt de patiënt op onze IC opgenomen voor verdere behandeling.”

Grootste uitdaging

“De grootste uitdaging in mijn vak zijn de acute situaties waarin je met elkaar als team alles geeft om het leven van je patiënt te redden,” aldus Shirley. “Ik moet dan snel tot actie overgaan. Gelukkig werk je in zo’n situatie altijd met één of twee collega’s die bijvoorbeeld medicatie klaarmaken voor je of waar je even mee kunt sparren over de behandeling. 

In zo’n situatie wordt er soms veel van je gevraagd. Je moet continu voorbereid zijn op het onverwachte. Als ik zie dat patiënten dan goed reageren op een behandeling, geeft dat een goed gevoel.’’

Mijn team

‘Mijn collega’s maken het werk hier echt leuk. Wij zijn een hecht team. Ik merk dat je in dit team heel erg jezelf kan en mag zijn. De sfeer is altijd gezellig en we lachen veel met elkaar. 

Het is een jong team, dus er worden ook regelmatig grappen met elkaar uitgehaald. Dit is erg fijn omdat op de IC regelmatig ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. Bij ons is er is altijd tijd en ruimte om hier met elkaar over te praten. 

Naast een traan is er altijd ruimte voor een lach. Dat maakt ons werk intens en geweldig.’’

Vacature IC team

“Wij zoeken iemand die een goede aanvulling is op ons team. Iemand die de leuke sfeer binnen ons team waardeert en iemand die kennis met zich mee brengt. Dat kan kennis door ervaring zijn, maar bijvoorbeeld ook door een frisse blik. Ben je geïnteresseerd? Bekijk onze vacatures, wij verwelkomen je graag!”