Contact
Tekstgrootte

Helpende hand

Patricia Nieborg - Doktersassistent Polikliniek Longziekten

Assistenten in Ikazia zijn erg belangrijk in de relatie tussen specialist, patiënt en familie. Als patiënten voor een onderzoek of operatie komen, zijn een prettige voorbereiding en een naadloos proces tijdens de behandeling van groot belang. De assistent zorgt ervoor dat patiënten en collega’s het proces beter doorlopen. 

Patricia Nieborg is als doktersassistent helpende hand op de polikliniek longziekten.

"Ik verlangde terug naar het ziekenhuis"

Ik heb de MBO AG: Dokters-assistent opleiding in Utrecht doorlopen. Dat is een vrij brede opleiding. In diverse ziekenhuizen deed ik ervaring op bij verschillende poliklinieken. Na een lange loopbaan als bedrijfsartsassistente bij een multinational verlangde ik terug naar het ziekenhuis.“

"Het zelfstandig handelen als assistente spreekt me aan"

"Precies wat ik zocht"

"Het is fijn om vanuit je ervaring direct zorg aan de patiënt te bieden. Bij Ikazia kon ik meteen meelopen op de longpoli. Erg interessant in deze functie voor mij is het medisch handelen dat ik mag doen als assistente. Precies wat ik zocht. 

Op de longpoli vinden diverse medische onderzoeken plaats zoals bronchoscopieën, fietsproefonderzoeken, longpuncties en worden er longdrains geplaatst. Bij deze onderzoeken assisteer ik, als assistent in een team, de longartsen.

"Je bent voor, tijdens en na een behandeling actief"

Als assistent op de longpoli ben je voor, tijdens en ná een behandeling actief. Dat begint na het intakegesprek en de voorlichting door de longarts. 

Je geeft uitleg over het onderzoek en doet sommige onderzoeken zelf. Het is belangrijk dat bij bijvoorbeeld een bronchoscopie de patiënt zich ontspant en weet dat hij gewoon kan blijven ademhalen. 

Na het geven van de lokale verdoving sta ik vervolgens bij het onderzoek aan de behandelplaats waar ik zorg voor de scoop, ‘biopteur’ of borstel. Na het onderzoek zorgt de longarts voor de verslaglegging en zorg ik voor materiaalverwerking en administratieve afhandeling in diverse computersystemen.

Een prettige benadering maakt het verschil

“Ik probeer patiënten duidelijk te maken dat ik niets aan de pijn of de uitslag kan doen. Wel kan ik ze op hun gemak stellen: door informatie te geven, duidelijkheid te verschaffen en rust uit te stralen.”

Voor elkaar

Het team is heel belangrijk: veel verschillende mensen die wel allemaal één doel hebben. Dan is onderlinge verbondenheid, duidelijkheid en ‘er zijn voor elkaar‘ heel belangrijk. 

Veel collega’s bij Ikazia draaien hun hand er niet voor om om iets extra’s te doen. Het is van belang om dingen bespreekbaar te maken. Samen zijn we een helpende hand richting de patiënten.

Ben jij de helpende hand die het verschil kan maken? En vervul jij graag een actieve rol in één van onze teams? Volg je een relevante vooropleiding of heb je al ervaring als doktersassistent? Houd dan de vacatures in de gaten op deze site.