Contact
Tekstgrootte

Hartfunctielaborant Maroesja: “Ik voel mij af en toe net Sherlock Holmes”

Maroesja vertelt over haar bijzondere beroep als hartfunctielaborant

Maroesja werkt vijf jaar als hartfunctielaborant bij Ikazia. Ze onderzoekt patiënten met hartklachten.

“Als hartfunctielaborant onderzoek ik het functioneren van het hart. Dit kan op twee manieren: via de buitenkant van het hart (non-invasief) en via de binnenkant  invasief). 

Non-invasieve onderzoeken zijn bijvoorbeeld echo’s en fietstesten. Invasief onderzoek houdt in dat je de patiënt van binnenuit onderzoekt. Bijvoorbeeld met slokdarmecho’s in de echokamer. Vanuit de slokdarm kunnen we het hart namelijk goed in beeld brengen. En bij katheterisaties in de hartkatheterisatiekamer.

Als hartfunctielaborant werk je heel de dag met mensen

Mijn werk is erg afwisselend: het ene moment neem ik een fietsproef af en het volgende dagdeel houd ik mij weer bezig met een echo. 

Het mooiste is dat ik heel de dag door met mensen werk. Ik ben onderdeel van een heel fijn team. Heel belangrijk voor mij, want leuke collega’s om me heen zijn een groot onderdeel van mijn werkplezier. 

Het contact met patiënten is mijn drijfveer en ook mijn kracht. Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen.

Beroep om trots op te zijn

Het leuke aan het maken van echo’s is de uitdaging, je blijft leren. Ik wil het beeld altijd zo mooi mogelijk vastleggen voor de cardioloog. Ik voel mij af en toe net een ‘Sherlock Holmes’ die op zoek is naar oorzaken van klachten en afwijkingen in het hart.

Het is wel eens voorgekomen dat een mevrouw een beroerte had, waarvan de oorzaak onbekend was. Tijdens een echo ontdekte ik een myxoom. Dat is een  goedaardige tumor die zich meestal in de linkerboezem van het hart bevindt. Daardoor ontstonden bloedpropjes in haar hart en die schoten door naar haar  hersenvaten. Nadat ik dit ontdekte, werd deze mevrouw geopereerd en heeft zij geen last meer gehad van beroertes. Dan denk ik: wat een mooi beroep heb ik toch. Dit is écht iets om trots op te zijn.”