Contact
Tekstgrootte

Dr. Kuiper aan het woord over zijn specialisme: "Radiologie, de spin in het web van de gezondheidszorg"

Jaarlijks staat 8 november in het teken van de ‘Dag van de Stralende Beroepen’. Hiermee wordt wereldwijd de ontdekking van de naar professor dr. W.C. Röntgen vernoemde straling gevierd. Het is ook een leuke manier om extra aandacht te vragen voor mensen die werken met röntgenapparatuur. “Radiologie is wat aandacht betreft vaak het ondergeschoven kindje”, lacht dr. Kuiper, radioloog in het Ikazia ziekenhuis.

Tijdens de opleiding is er volgens dr. Kuiper te weinig aandacht voor dit specialisme. “Veel artsen komen daarna pas echt in aanraking met radiologie.” Dit terwijl dit vakgebied volgens Kuiper de laatste decennia veel heeft bijgedragen aan de geneeskundige vooruitgang. “Denk maar aan de MRI, één van de belangrijkste ontwikkelingen in de gezondheidszorg.”

Het vakgebied staat nooit stil. “Er zijn heel veel technische ontwikkelingen en radiologie heeft steeds meer te bieden in de patiëntenzorg. “Waar we vroeger met een CT-scan van een hoofd 18 beelden kregen, hebben we er nu bijvoorbeeld 400. Dat is een verhonderdvoudiging van het aantal beelden per patient in de afgelopen 10 jaar!”

Als radioloog kom je met alle specialismen in aanraking. “Dat maakt het vak zo leuk. Radiologie is eigenlijk een soort spin in het web van de
gezondheidszorg.