Contact
Tekstgrootte

Doktersassistent Chantal: “In de 15 jaar dat ik hier werk heb ik de nodige positieve veranderingen meegemaakt en dat is 1 van de redenen dat ik nog steeds hier gebleven ben”

Maak kennis met: Chantal

Chantal werkt als Doktersassistent op onze polikliniek Urologie en vertelt daar graag wat meer over.

We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Wie ben je en wat doe je bij Ikazia?

Mijn naam is Chantal van den Nouwland en ik ben al sinds 2009 werkzaam binnen het Ikazia Ziekenhuis. Ik ben doktersassistent op de polikliniek Urologie en sinds februari 2024 ben ik coördinator op deze poli.

Ik ben in 2008 bij het Ikazia terechtgekomen voor mijn afrondende stage tot doktersassistent en ben eigenlijk nooit meer weggegaan! Nadat ik de eerste 14 jaar als roulerend doktersassistent op meerdere poliklinieken, waaronder de Urologie, heb gewerkt, maakte ik in 2023 de overstap naar een 'vaste' poli.

Wat vind je het leukste aan je werk? Waarom dat?

De verscheidenheid aan mensen, niet alleen onder collega's maar zeker ook onder patiënten. Van jong tot oud, man of vrouw, iedereen heeft een lichaam wat soms niet helemaal meewerkt. Daardoor zie je zoveel verschillende mensen, hoor je zo veel verschillende verhalen, voel je zoveel verschillende emoties.

Ondanks de geplande zorg, is geen dag geen hetzelfde. Er kunnen zo maar ineens drie spoedpatiënten achterelkaar binnen komen, een arts kan ineens naar de OK geroepen worden etc. Juist die afwisseling tussen de dingen die er op een dag van je verwacht worden en het omschakelen naar handelen in acute situaties vind ik enorm uitdagend.

Waarom past jouw baan bij jou?

Als doktersassistent ben je spil tussen de arts en de patiënten. Ik vind het heel fijn om het contact tussen beiden in zo goed mogelijke banen te leiden.

Ik kan hier op de polikliniek doen wat ik het liefste doe, patiëntencontact in de allereerste plaats, daarnaast heb ik heel erg de ruimte gekregen om mij zelf persoonlijk te ontwikkelen. Zo heb ik vorig jaar een mooie scholing mogen volgen om binnen mijn eigen vakgebied mijn kennis te kunnen uitbreiden.

Ik zou heel ongelukkig worden als je mij hele dagen in een kantoor zet, de afwisselende taken op de polikliniek is mij meer op het lijf geschreven.

In de rol van doktersassistent moet je je empathisch kunnen opstellen en kunnen inschatten waar de behoeftes van de patiënten liggen en ik denk dat mij best redelijk afgaat.

Wat betekent persoonlijke zorg voor jou? Heb je hier een voorbeeld van?

Voor mij betekent persoonlijke zorg dat je verder kijkt dan naar wat er gedaan 'moet' worden. Het zorgen houdt vaak niet op als een consult klaar is, het is dan juist belangrijk om je patiënten te 'zien'. Hebben ze alles goed begrepen, hebben ze behoefte aan een luisterend oor, hebben ze even die arm om de schouder nodig.

Voor mensen met urologische problemen is de drempel soms best hoog, ze stellen zich kwetsbaar op door zich letterlijk bloot te geven. Ik vind het op zo'n moment extra belangrijk om ervoor te zorgen dat iemand zich, ondanks de situatie, zich zo comfortabel mogelijk voelt.

Waarom heb je voor Ikazia gekozen?

Ikazia is in mijn stageperiode op mijn pad gekomen. Een hele tijd daarvoor volgde ik een andere opleiding en kwam ik in een zorginstelling terecht waar ik een hele nare bijsmaak aan heb overgehouden. Dat speelde mij dusdanig parten dat ik huiverig was om binnen een andere zorginstelling aan de slag te gaan. Echter in het Ikazia, kwam ik in zo'n warm bad terecht en bleken mijn twijfels en onzekerheden onnodig te zijn. Wat een warm ontvangst kreeg ik hier!

Doordoor was ook de keuze vrij snel gemaakt toen er mij na mijn stage direct een baan aangeboden werd!

Waarom ben je bij Ikazia gebleven?

Ikazia is hier in de regio 1 van de kleinere ziekenhuizen, juist dat kleinschalige en het ons kent ons binnen het Ikazia spreekt mij heel erg aan.

We zijn continu in ontwikkeling, qua nieuwbouw zijn we er natuurlijk enorm op vooruit gedaan maar ook binnenshuis zijn we continu bezig om dingen te verbeteren.

In de 15 jaar dat ik hier werk heb ik de nodige positieve veranderingen meegemaakt en dat is 1 van de redenen dat ik nog steeds hier gebleven ben.

Het motto werken met hart en handen is iets wat hier goed tot zijn recht komt en ik ben trots dat ik hier mijn steentje aan bij kan en mag dragen.