Contact
Tekstgrootte

"De specialisten en patiënten zijn heel blij met ons"

Afgelopen week was het de week van de Physician Assistants (PA). Een paar jaar geleden startten de eerste twee PA’s in ons ziekenhuis bij de specialismen Plastische Chirurgie en Longgeneeskunde. Inmiddels hebben we ook PA’s bij de specialismen Oogheelkunde, Maag-Darm-Lever, Gynaecologie en de Intensive Care. 

Medische taken overnemen van de arts

De physician assistant is een zorgverlener die medische taken overneemt van een medisch specialist. In de Verenigde Staten bestaat het beroep al sinds 1960 om het tekort aan artsen op te vangen. In Nederland wordt de functie van PA sinds september van dit jaar in het BIG-register opgenomen.

Meer tijd voor de patiënt

“Als PA draaien wij in nauwe samenwerking met de arts zelfstandig spreekuur, stellen behandelplannen op en kunnen zelfs bepaalde medicijnen voorschrijven. Hierdoor heeft de arts meer tijd voor complexere patiënten. 

Maar ook de andere patiënten krijgen meer aandacht doordat wij meer tijd voor ze kunnen nemen in ons spreekuur,” leggen Jankees, Gerard en Merel uit. “Zo zijn we samen Beter voor Elkaar”

Doorgroeien en ontwikkelen in Ikazia

Alle drie werken ze al jaren in Ikazia en volgen naast hun werk de HBO-Masteropleiding tot physician assistant. Waarom? 

“Omdat we graag door willen groeien en onszelf willen blijven ontwikkelen. Als PA word je breed opgeleid waardoor je bijvoorbeeld ook ingezet kan worden als zaalarts. Juist die afwisseling in taken en werkzaamheden maakt het interessant,” aldus Gerard en Jankees. “Plus de specialisten en patiënten zijn ook heel blij met ons”, lacht Merel.

Dat is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk