De Ikaziaan achter het masker: stafmedewerkster facilitaire zaken Katinka
Katinka, stafmedewerkster facilitaire zaken, kent Ikazia van binnen en van buiten. Na haar afstudeeropdracht op de afdeling facilitaire zaken trad ze in dienst bij het Ikazia Ziekenhuis. Daar zit ze met haar directe collega’s Aaf en Merel al meer dan 13 jaar helemaal op haar plek.
Katinka: ‘’Door te faciliteren ontzorg ik het primaire proces. Dit past heel goed bij wie ik ben. Daarnaast is de samenwerking met de collega’s zeer goed. De sfeer binnen Ikazia is fijn, we kennen elkaar en we zijn positief ingesteld.’’
Werken bij facilitaire zaken in Ikazia
Het werk op het stafbureau facilitaire zaken is leuk én divers, geen dag is hetzelfde.
Katinka: “Ons team begint rond acht uur. Meestal bespreken we met elkaar de laatste ontwikkelingen binnen het team en binnen het ziekenhuis. Het kan zomaar zijn dat we gebeld worden met de vraag of we acuut een afdeling willen verhuizen naar een andere locatie binnen het ziekenhuis. Meestal gaan zaken gepland maar door de uitbraak van COVID hebben we geleerd dat het soms dezelfde dag geregeld moet worden.
We zijn altijd wel bezig om zaken voor te bereiden, beleid uit te werken, te documenteren of meubilair vraagstukken op te lossen. Heel afwisselend werk. Creativiteit, flexibiliteit, stressbestendigheid, verantwoordelijkheid, probleemoplossend zijn sleutelbegrippen in ons werk.’’
Voor elkaar klaar staan
Katinka is, zoals ze eerder al zei, blij met de goede sfeer op de afdeling: ‘’We helpen elkaar, maken gebruik van elkaars kwaliteiten, weten wat we aan elkaar hebben en werken als team heel goed samen. Dat is heel waardevol.
Ziekenhuisbreed is er oprechte interesse in elkaar. Een fijne gemoedelijke sfeer en verbondenheid. Facilitaire Zaken werkt nauw samen met het Facilitaire Bedrijf, maar ook met de afdeling ICT, Techniek en Bouwzaken. Een vast aantal collega’s die altijd voor elkaar klaar staan.’’
Calamiteitentrainingen en crisisoefeningen
Katinka: “Een van de leukste dingen die ook bij mijn takenpakket hoort, zijn de trainingen om voorbereid te zijn op grote calamiteiten. Als oefenleider zorg ik er op dat moment voor dat er een scenario wordt opgesteld en dat we dit uitoefenen tijdens de training.
Mijn taak is om sturing te geven tijdens deze oefening en de hoofdlijnen in de gaten te houden. Soms geef ik tegenspel in een bepaalde rol of bestook ik het crisisteam met diverse soorten problemen die zij dan weer moeten oplossen.’’
In oktober 2019 heeft het Ikazia Ziekenhuis met vele andere zorginstanties deelgenomen aan een grote crisisoefening in de omgeving, genaamd de Hollandse Griep (een pandemie die uitbrak). Katinka: ‘’Ongelooflijk dat na nog geen half jaar een dergelijk scenario werkelijkheid werd."
Corona crisis
"De eerste coronagolf kwam plotseling. Het begon met een patiënt en ineens waren het er een heleboel. Wij hebben onder andere gezorgd voor de uitbreiding van het Spoed Eisende Hulp (SEH) voorterrein, uitbreiding van de SEH zelf, verplaatsing polikliniek Chirurgie, uitbreiding Intensive Care (IC) en het inrichten van de corona-afdelingen. In korte tijd werd een groot gedeelte in het ziekenhuis verplaatst, verbouwd en ingericht’’, aldus Katinka.
“Tijdens de tweede coronagolf waren we beter voorbereid op een grote instroom van coronapatiënten. We wisten wat er moest gebeuren. Daardoor hoefden er geen grote inspanningen te worden verricht om alles weer in gebruik te nemen.”
Gezond blijven is het belangrijkste
Op de vraag of ze zelf bang is om corona te krijgen, heeft Katinka een duidelijk antwoord: “Ja, ik ben soms wel bang. Je weet niet hoe ziek je wordt en wat de impact is op de korte en de lange termijn op je lichaam. En natuurlijk wil je ook niemand besmetten.
Daarnaast heb ik twee jonge kinderen van vier en zes jaar waarvoor ook gezorgd moet worden. Nu met het thuisonderwijs erbij kan je eigenlijk niet uitvallen als ouder. In goede gezondheid blijven is voor mij nu het allerbelangrijkste.’’