Contact
Tekstgrootte

De Ikaziaan achter het masker: IC en SEH-verpleegkundige Wouter

Verzorgen en behandelen van de allerziekste mensen

Als klein jongetje wilde hij ambulancebroeder worden, maar toen hij zijn eerste baan als IC-verpleegkundige begon, maakte deze ambitie al snel plaats voor het verzorgen en behandelen van de allerziekste mensen binnen het ziekenhuis zelf.

In Ikazia word je écht gezien

Wouter werkt al twaalf jaar bij Ikazia als IC-verpleegkundige en combineert dit vak inmiddels al weer zeven jaar in een combinatiebaan als IC/SEH-verpleegkundige. De afwisseling van de verschillende specialismen, die hij dagelijks tegenkomt, trekt hem enorm. 

Daarnaast is de samenwerking met de collega’s zeer goed. “De sfeer binnen Ikazia is fijn, we kennen elkaar, er heerst een fijne cultuur en we worden écht gezien.”

Beroep van uitersten

‘’Het leuke van deze combinatiebaan is de diversiteit. Op de IC heb ik bijvoorbeeld iets minder contact met patiënten omdat ze vaak in slaap worden gehouden en niet aanspreekbaar zijn. Op de Spoed Eisende Hulp(SEH) heb ik juist weer veel contact met patiënten. Je hoort vaak het verhaal achter het letsel en soms kun je ook een ‘normaal’ praatje houden als het bijvoorbeeld om ‘slechts’ een gebroken arm gaat. 

Het is wel een beroep van uitersten. Het ene moment ben je bezig met een simpele hechtwond, vijf minuten later sta je met een team een patiënt te reanimeren. Je moet altijd op alles voorbereid zijn.’’

Daar doe ik het voor

Eén van de momenten die echt indruk op hem heeft gemaakt, is een situatie van een paar maanden terug. Een man van middelbare leeftijd met het coronavirus werd op de IC aan de beademing gelegd en lag weken in coma. Wouter: ‘’We dachten eigenlijk dat hij het niet zou redden. Hij was er slecht aan toe’’. 

Enkele maanden na zijn ontslag, kwam hij in Ikazia langs om iedereen te bedanken. Hij vertelde dat hij weer langzaam op zijn werk aan het re-integreren was en dat het goed met hem ging.‘’ Dat zijn de momenten waarop ik tegen mezelf zeg dat ik trots ben op mijn werk als IC/SEH-verpleegkundige. Daar doe ik het voor!’’

Regelmatig bedreigd of agressief benaderd

“Nu we in de corona-pandemie zitten, hebben we bij de SEH triage-tenten ingericht voor mensen die verdacht worden van corona. 

Het verschil met de eerste golf is dat patiënten bij wie het virus niet is vastgesteld, maar die wel kampen met griepachtige symptomen, koorts of benauwdheid, een sneltest wordt afgenomen. Dan is het snel duidelijk of de patiënt corona heeft of niet. Sneltesten waren er tijdens de eerste golf nog niet. 

Daarnaast is het verschil met de eerste golf dat de lontjes steeds korter worden bij de mensen. We kregen toen veel waardering in verschillende vormen. Maar nu worden we regelmatig bedreigd of agressief benaderd omdat mensen zich niet aan de corona-maatregelen willen houden. 

Ik heb geleerd om ermee om te gaan. “Natuurlijk is het niet leuk als iemand je uitscheldt. Het is dan ook best lastig om vriendelijk, duidelijk en vooral rustig te blijven. Maar mensen reageren vaak vanuit onmacht; het is belangrijk om begrip te tonen.”

Samen-tegen-agressie-in-de-zorg-Ikazia-intensive-care-en-spoedeisende-hulp-verpleegkundige-Wouter.jpg

Laat je goed voorlichten en vaccineren

Het vaccineren van verpleegkundigen en artsen op de intensive care en spoedeisende hulp is deze week gestart. Wouter is er erg blij mee.

“Ik zou iedereen willen aanraden om dit vaccin te nemen, laat je dus goed voorlichten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er versoepelingen komen en corona uiteindelijk verdwijnt.’’