Contact
Tekstgrootte

De Ikaziaan achter het masker: Hoofd infectiepreventie Dorry Tulling

Werken bij Ikazia als deskundige infectiepreventie

Dorry Tulling begon haar loopbaan op het medisch microbiologisch laboratorium van het toenmalige gemeenteziekenhuis in Dordrecht. In 1986 startte Dorry als ziekenhuishygiënist- later deskundige infectiepreventie- binnen Ikazia. 

Ook toen al speelde de problematiek van infecties en virussen, maar natuurlijk in mindere mate dan nu. Wel bestond het probleem MRSA.

Van adviseren naar beleid maken

Toezicht houden op de infectieziektebestrijding was in de jaren tachtig nieuw voor veel ziekenhuizen en bestond in die jaren meer uit adviseren dan echt handhaven. Dorry: “In veel ziekenhuizen was er maar één deskundige infectiepreventie. Ik schakelde veel met collega’s van andere ziekenhuizen.” 

Langzaam ging de rol van adviseren meer richting beleid maken en maatregelen opstellen. Het team van Dorry groeide.

Aanspreekpunt over alle mogelijke besmettelijke aandoeningen

Inmiddels geeft Dorry leiding aan een team van vier infectiepreventiedeskundigen, een secretaresse en een verpleegkundige. En sinds maart is er ook weer een leerling op de afdeling. 

Iedereen heeft zijn/haar expertise. De afdeling Infectiepreventie houdt zich voornamelijk bezig met het voorkomen van infecties die tijdens of door het verblijf in het ziekenhuis ontstaan. 

Dorry: “We zijn het aanspreekpunt van het ziekenhuis over alle mogelijke besmettelijke aandoeningen. Hoe moet je met infecties omgaan, wat zijn de richtlijnen m.b.t. handhygiëne, wat zijn de kledingvoorschriften? Dat soort vragen.”

Veelzijdigheid in contacten maakt het werk zo leuk

Naast de deskundigen infectiepreventie heeft Dorry ook veel te maken met de arts-microbioloog Michiel van Rijn. Dorry: “Met Michiel heb ik dagelijks contact. We bespreken veel en er is een fijne samenwerking”. Niet alleen met hem, maar met alle collega’s binnen het ziekenhuis. 

De veelzijdigheid in contacten vindt Dorry één van de leukste dingen aan haar werk. Dorry: “Je hebt te maken met alle lagen in de organisatie en in alle zorgprocessen; van OK, IC tot directie van keuken tot verpleegafdelingen en schoonmaak.’’

Coronatijd: iedereen helpt mee

Het laatste jaar draait het ook op de afdeling van Dorry veel om COVID-19. Dorry: “Tijdens de eerste coronagolf waren we druk met het zorgen voor voldoende maskers, jassen en het opstellen van regels en protocollen. Ook gaven we veel voorlichting en adviseerden wij over de bestrijding van COVID-19 tijdens onze OMT vergaderingen.

Tijdens de tweede golf hebben we een teststraat opgezet voor medewerkers en begin dit jaar zijn we, in samenwerking met andere afdelingen, gestart met vaccineren. Ook nu zie je weer de saamhorigheid en de fijne samenwerking met al onze collega’s binnen Ikazia. 

Via het OMT werd bepaald welke medewerkers er als eerst in aanmerking kwamen voor vaccinatie. De uitnodigingen werden direct verstuurd via het hoofd ondersteuning en de afdeling marketing & communicatie. De facilitaire dienst richtte de priklocatie in, de poli’s regelde de collega’s die de vaccinaties zetten en de apotheek deed de opvolging voor een tweede prik. Iedereen helpt mee. Dat maakt het werken bij Ikazia zo prettig.’’

Een fijne omgeving om in te werken

Op de vraag of ze iemand een baan bij Ikazia zou adviseren, is Dorry heel stellig: “Ik werk al 35 jaar bij Ikazia en nog steeds met veel plezier. Ik heb mezelf er nog nooit op betrapt dat ik een dag zonder plezier naar mijn werk ging. De sfeer is prettig en veilig, de lijnen zijn kort, iedereen is goed benaderbaar en je wordt uitgedaagd en gestimuleerd om jezelf te ontwikkelen. Kortom, ook na 35 jaar blijft Ikazia een fijne omgeving om in te werken.”

Ikaziaan-achter-het-masker-Dorry.jpg