Contact
Tekstgrootte

De dag van Karin Roest: “We werken hard, maar hebben het ook heel gezellig met elkaar.”

Karin Roest (37) werkt sinds 2015 als operatieassistent op de OK in Ikazia. Elke dag is anders, dat maakt haar werk extra leuk. “We werken hard, maar hebben het ook heel gezellig met elkaar.”

07.15 uur

“De dag begint in de kleedkamer, waar het OKteam zich omkleedt in werkkleding. Natuurlijk zijn de heren gescheiden van de dames. Dit is een leuk begin van de dag, waarbij we over van alles praten. Daarna lopen we naar de OK’s waar we zijn ingedeeld, Ikazia heeft er zes.”

07.30 uur

“In de OK maken we de werkruimte gereed voor het programma van die dag. Is de apparatuur in orde, zijn alle materialen en hulpmiddelen aanwezig? Daarna is er de ‘pre-time out’, waarbij chirurg, anesthesist, anesthesiemedewerker en operatie-assistenten de patiënten van die dag bespreken. Wat gaan we doen, zijn er bijzonderheden die we moeten weten? Geen dag is hetzelfde, dat maakt mijn vak zo aantrekkelijk.


“We hebben één doel: optimaal zorgen voor de patiënt”

Operatie-assistenten werken op de operatiekamer: als ‘instrumenterende’ assisteer je de chirurg tijdens de operatie, je komt dan alleen met steriele materialen in aanraking. Of je bent de ‘omloop’, waarbij je in het zogeheten ‘on-steriele veld’ werkt. Er kan bijvoorbeeld iets gebeuren waardoor een nieuwe instrumentenset nodig is. Daar zorgt de omloop dan voor. De laatste check voor de start van de operatie is de ‘time out’, waarbij de patiëntgegevens opnieuw doorgenomen worden.”

10.30 uur

“Als de patiënt naar de OK komt, stel ik me altijd voor. Die aandacht maakt de behandeling toch iets persoonlijker. Vandaag opereren we zes patiënten,
de man die nu binnenkomt is nummer drie. Bij deze patiënt ben ik de ‘instrumenterende’. Ik werk geconcentreerd. Dat is belangrijk in ons vak. Je moet vooruitdenken en snel reageren. Als er bijvoorbeeld onverwachts een bloeding ontstaat, heb ik voor de chirurg al een klem in mijn hand om het bloedvat af te sluiten. We doen ons werk met volle aandacht, maar tussendoor is er ook tijd voor een praatje. We vormen een leuke groep hardwerkende mensen, die in een ontspannen sfeer goed weten wat ze doen. Als team hebben we één doel: optimaal zorgen voor de patiënt.”

16.00 uur

Operaties worden tot deze tijd gepland, maar dat lukt helaas niet iedere dag. Nu gelukkkig wel. Tijd om op te ruimen. We zorgen dat alle materialen worden aangevuld en laten de OK netjes achter. Er kan altijd een spoedgeval komen, de OK is 24/7 in gebruik. Ik heb regelmatig oproepdienst. Voor vandaag zit mijn werk erop. Ik kleed me om en ga naar huis. Morgen weer een nieuwe uitdagende dag.”