Contact
Tekstgrootte

Ikazia geeft materialen een tweede leven

Ikazia doet mee aan de Sustainable Development Goals (SDG) actieweek, die nu in volle gang is. Eén van de SDG’s waar Ikazia aan werkt is ‘Duurzame productie en consumptie’. In Ikazia proberen we zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen om zo de druk op het milieu te verminderen.

Niet altijd eenvoudig

Rienko Boeije is in Ikazia verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van materialen. Hij zet zich in om deze een zo lang mogelijk leven te geven; zowel in het ziekenhuis als daarbuiten. Rienko: “Het is niet altijd eenvoudig om kapotte apparaten of meubels te repareren. Fabrikanten hebben daar weinig belang bij, omdat ze liever nieuwe apparaten verkopen. Gelukkig is Europese wetgeving in de maak, die het repareren gemakkelijker maakt. Daar ben ik blij om, want dat is veel beter voor het milieu.”

Herstofferen

“Als we kijken naar bijvoorbeeld behandelbanken in ons ziekenhuis, dan gaat het onderstel van behandelbanken veel langer mee dan de bekleding. Het is zonde om een hele behandelbank weg te doen, als alleen de bekleding stuk is. Daarom laten we onze behandelbanken herstofferen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het stofferen van banken die in de zorg gebruikt worden. Qua geld is het verschil tussen nieuw kopen en herstofferen soms niet zo groot, maar qua duurzaamheid maakt het wel een groot verschil.”

Goed gebruiken

“Er zijn ook spullen die nog prima werken maar vanwege de hoge veiligheidsstandaard in Nederland worden afgeschreven. Deze materialen geven we aan stichting SOEGG. SOEGG zorgt er vervolgens voor dat dit terechtkomt bij ziekenhuizen in Oekraïne. Dan is het voor ons misschien afgeschreven, in Oost-Europa kunnen ze het heel goed gebruiken.”