Contact
Tekstgrootte

Samenwerking met SineFuma om te helpen bij het stoppen met roken

Sinds deze zomer werkt het Ikazia Ziekenhuis actief samen met SineFuma. Deze organisatie biedt trajecten aan om mensen te helpen bij het stoppen met roken.

Gemakkelijk doorverwijzen

Drie keer per week houdt SineFuma spreekuur in Ikazia. Zorgverleners kunnen patiënten die willen stoppen met roken hier heel gemakkelijk naar doorverwijzen. SineFuma pakt deze verwijzing vervolgens proactief op en bepaalt samen met de patiënt een traject. “Hierdoor is stoppen met roken nu voor alle patiënten van Ikazia heel dichtbij” vertelt Chantal Kroese, longarts in Ikazia.

Drempel verlaagd

“Voorheen werden met name longpatiënten alleen via de longverpleegkundigen actief begeleid bij het stoppen met roken. Nu kan dit voor alle patiënten van alle poli’s en alle afdelingen in Ikazia. Doordat SineFuma op locatie in het ziekenhuis aanwezig is, is voor patiënten de drempel een stuk lager om langs te gaan, net als voor zorgverleners om door te verwijzen. SineFuma pakt alle verwijzingen direct op; binnen twee werkdagen wordt de patiënt gebeld en stellen ze samen een plan op.”

Goed om te weten

- Er zijn verschillende begeleidingsmogelijkheden: individueel of in een groep. En: telefonisch, online of fysiek.

- Het traject bestaat uit zes gesprekken, een van 30 minuten en vijf van 20 minuten. Tussen de afspraken door is extra contact mogelijk met de coach.

- Deze stoppen-met-roken-begeleiding wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed 1x per jaar vanuit de basisverzekering. Ook het eventueel aanvullend gebruik van een nicotinevervanger of een stoppen-met-roken-medicijn wordt volledig vergoed als iemand begeleid wordt.

- De trajecten van SineFuma zijn ook toegankelijk voor Rotterdammers die in de buurt van het ziekenhuis wonen (maar geen patiënt in Ikazia zijn).

- Na de zomer gaat SineFuma naast individuele consulten ook groepsconsulten houden.

- Bij voldoende verwijzingen wordt het aantal poli-dagdelen per week verder uitgebreid.