Contact
Tekstgrootte

Zorg voor je ziel

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik haar ontmoette. Zij, alleenstaand moeder van vier kinderen. Ik, buurtpastor in een wijk op loopafstand van Ikazia.

Ze was in nood. In een crisis. Haar lichaam weigerde dienst. Ze was helemaal op. De zorg voor haar kleine kinderen moest ze noodgedwongen uit handen geven. Een opname in Ikazia volgde.

Onze binnenkant doet ertoe

Daar ontmoette ik haar. In het stiltecentrum. Samen met de juf van haar kinderen. Alleen al op die plek zijn, laat zien: een mens is meer dan alleen een lichaam. Een ziek lichaam dwingt je er bijna toe om dat te erkennen. Het Ikazia Ziekenhuis heeft daar aandacht voor en creëert er zelfs letterlijk ruimte voor. Het stiltecentrum is  dag en nacht geopend. Zonder onderscheid toegankelijk voor iedereen: patiënten, familie, personeel. Want hierin zijn wij allemaal gelijk: wij zijn mensen met meer  dan alleen een lichaam. Onze binnenkant doet er toe.

Cruciaal moment in het leven

Zo ook bij deze vrouw. Bewogen stak de juf haar hand naar haar uit en zei: “In deze crisis van je leven, steekt God Zijn hand naar jou uit en wil je helpen.” Zonder  aarzeling greep ze de hand van de juf. Met elkaar brachten we haar zorgen bij God en vroegen we om hulp en perspectief. Voor deze vrouw, zo vertelde ze later, een cruciaal moment in haar leven. 

Voedsel voor haar ziel

Eenmaal thuis had zij een lange weg te gaan. Revalideren; alles weer leren qua mobiliteit. De goede zorg vanuit Ikazia werd voortgezet door toegewijde zorgverleners van de thuiszorg. Haar lichaam herstelde. Je zou dan bijna weer vergeten dat een mens meer is dan een gezond lichaam. 

Zij vergat het niet. Daar was de ervaring in het stiltecentrum te wezenlijk voor geweest. Ze had hoop, perspectief en houvast gevonden. Samen met haar kinderen vond ze haar plek in een geloofsgemeenschap. Een thuis waar zij voedsel krijgt voor haar ziel, een netwerk heeft en waardigheid hervindt. Zij heeft iets te geven, door wie zij is en door wat zij heeft meegemaakt.

Goede medische zorg hand in hand met aandachtige zielszorg

Het is prachtig wanneer de lijntjes tussen het ziekenhuis en de kerk kort zijn. Wanneer goede medische zorg hand in hand gaat met aandachtige zielszorg. Je vindt dat in Ikazia. Je bent altijd welkom voor een gesprek of een moment van rust in het stiltecentrum.