Contact
Tekstgrootte

Wereld Prematuren dag

Als je zwanger bent, bereid je je in fases voor op de naderende bevalling. Zo groei en ontwikkel je samen met je kindje mee als toekomstige ouder.

Hoe anders verloopt het als je kindje te vroeg geboren wordt, waardoor de stappen ter voorbereiding op de geboorte je ontnomen wordt. Je komt ineens in een hele andere situatie terecht waarbij angst, spanning en schuldgevoelens op kunnen treden.

Emotionele achtbaan

Ouders beschrijven deze tijd vaak als een emotionele achtbaan; je moet de zorg voor jouw kindje uit handen geven, je hoort begrippen die nieuw voor je zijn en schuldgevoelens kunnen opspelen over het voortijdig bevallen.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Op onze afdeling Neonatologie worden ouders begeleid tijdens deze emotionele achtbaan. Ze worden beiden zo snel mogelijk betrokken bij de zorg van hun kindje.

Om de ouder-kindrelatie te stimuleren laten we bijvoorbeeld ouders met hun kindje buidelen. Dit huid op huid contact is vaak de eerste kennismaking tussen ouder en kind. Stap voor stap leren we ouders de signalen die hun kindje geeft te begrijpen, zodat ze hierop kunnen reageren en zo hun band versterken.

Wereld Prematuren Dag

Om aandacht te vragen voor vroeggeboorte en de extra zorgen voor ouders met te vroeg geboren kinderen, is Wereld Prematuren Dag in het leven geroepen. Wereldwijd besteden ziekenhuizen hier op 17 November speciaal aandacht aan. Ook in het Ikazia ziekenhuis doen we hier aan mee. Door COVID wordt het op een kleinschaligere manier gevierd dan we eigenlijk zouden willen.

Ouders en prematuur geboren kinderen, die opgenomen zijn op onze afdeling neonatologie, krijgen deze dag extra aandacht. Er zijn diverse activiteiten zoals onder andere een fotoreportage en een workshop babymassage. Daarnaast krijgen de ouders een goodie-bag met leuke presentjes en worden ze getrakteerd op iets lekkers.

Een waardevol steuntje in de rug…..

Column-Neonatologie-verpleegkundige-Ikazia-Ziekenhuis-over-Wereld-Prematuren-Dag.jpg