Contact
Tekstgrootte

Weer een bevalling in the pocket

Een dagdienst op het geboortecentrum dit keer. Toen ik om 07.00 uur binnenkwam was de afdeling helemaal leeg maar ja ieder moment kan er een vrouw in baringsnood binnenkomen. En zo gebeurde het….

Deze patiënt ging bevallen van haar 4de kindje en wilde heel graag wederom in het beval bad bevallen. Ik had het bad al voor de helft gevuld dus mevrouw kon er direct in. Ik werd gebeld door mijn collega dat we een stagiaire op de afdeling hadden die graag mee wilde kijken met de bad bevalling. Nadat ik had nagevraagd of mevrouw en meneer het goed vonden, kwam zij erbij op de kamer.

Er hing een heel serene rust op de kamer. De ouders hadden rustgevende muziek opstaan dus wij waanden ons helemaal in de ‘saunasferen’. We werden er helemaal relax van. Hoe verschillend kunnen bevallingen verlopen.

Op een gegeven moment vroeg meneer aan mij of hij er ook bij mocht in het beval bad, waarop ik antwoorde dat dat zeker mocht. Ook zei ik dat hij even met de verloskundige kon overleggen of hij hun kindje in bad aan mocht pakken. De verloskundige vond dit prima maar ze bleef er wel op veilige afstand bij staan. Wij konden filmen en foto’s maken op verzoek van de ouders.

De korte maar heel heftige bevalling verliep prima. Toen het moment was aangebroken dat mevrouw persdrang kreeg, stonden wij natuurlijk ook op scherp. De muziek stond op de achtergrond zachtjes aan.

Na een paar persweeën was het hoofdje steeds verder zichtbaar. Papa zat klaar om hun kindje aan te pakken. Toen het hoofdje geboren was, voelde de verloskundige even of er geen navelstreng om het nekje zat. Toen bleek dat dit niet het geval was, kon papa het werk van haar overnemen. Na nog een volgende perswee werd daar een heel klein mooi mensje geboren. Papa hield het nog heel even onder water op instructies van de verloskundige en legde het daarna bij mama op de borst, maar nog wel zo dat het in het warme water lag.

Wat was dit mooi om te zien en zeker omdat mevrouw en meneer dit zo graag wilden. De muziek speelde zachtjes verder en wij maakten de video en de foto’s.

Na een paar minuten is papa uit bad gegaan en hij kreeg een badjas aangereikt. Zo kon hij hun kindje op zijn borst nemen zodat mama uit het bad en op bed kon komen. Op bed werd ook vrij vlot de placenta geboren. Nu was alles achter de rug en konden de ouders heerlijk gaan genieten van hun kindje.

We hebben beschuit met muisjes geserveerd met koffie en thee en mama ging nadat zij borstvoeding had gegeven lekker douchen en ook al vrij vlot met ontslag.

Deze mooie bevalling hadden wij maar weer mooi in the pocket!

Namens de werkzussen,

Karin Witkamp