Contact
Tekstgrootte

Terug in de zorg

Ik ben Tosca de Jong en werk op de kinderafdeling van het Moeder Kind Centrum (MKC) van het Ikazia Ziekenhuis. Twee jaar geleden stapte ik in een wit uniform met blauwe mouwtjes de kinderafdeling op.

Na ruim 25 jaar uit de (kinder-)zorg geweest te zijn, was ik klaar voor mijn eerste werkdag. Enorm spannend maar wat ben ik blij dat ik deze kans kreeg!

Mijn rentree in de zorg

Ik ben als verpleegkundige en kinderverpleegkundige in andere ziekenhuizen opgeleid en heb jaren met veel plezier op de couveuse-afdeling van het toenmalige Zuiderziekenhuis gewerkt. Na de geboorte van mijn dochter koos ik ervoor om de zorg te verlaten en mij te richten op mijn dochter en een carrière buiten de zorg.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en negen jaar geleden maakte ik mijn rentree. Allereerst als verpleegkundige in de wijk waarvoor ik, naast mijn fulltime baan, begon aan de studie HBO-Verpleegkunde. Deze heb ik vorig jaar met succes afgerond.

Terug op de kinderafdeling

Waarom ik dan nu op de kinderafdeling werk? Eigenlijk kwam dat door het volgen van een blog van een kinderverpleegkundige. Hiermee werd de zin om op de kinderafdeling te werken weer tot leven gewekt. Maar zou het mogelijk zijn om na al die jaren weer terug te keren op de kinderafdeling?

Ik ging solliciteren en het Ikazia Ziekenhuis gaf mij de kans om te herintreden. Zodoende stapte ik twee jaar geleden de afdeling op. 

Ik was van te voren gewaarschuwd dat het veel zou kunnen zijn; de studie naast inwerken op de afdeling. En dit was het soms ook. Temeer omdat er in 25 jaar zoveel veranderd was.

Met veel hulp van collega’s, het bijna letterlijk uit mijn hoofd leren van protocollen, het vragen om een langere inwerkperiode, en ook met heel veel enthousiasme is het mij gelukt.

Ik ga mijn ervaringen als kinderverpleegkundigen met u delen

Op de kinderafdeling zijn de werkzaamheden heel divers. Dit wordt alleen al veroorzaakt door de grote diversiteit aan specialismen die we op de afdeling zien, de samenwerking met de ouders en het verschil in leeftijd van de patiënten. Dit leidt tot veel mooie ontmoetingen en situaties. 

Het belangrijkste is het plezier dat het werken met kinderen en hun ouders mij brengt. Hier kan ik over blijven vertellen. En daarvoor krijg ik de kans. Vanaf nu zal ik mijn ervaringen als kinderverpleegkundige met u delen. Zowel online als in Ikazia Nieuws. Ik heb er zin in!