Contact
Tekstgrootte

Tender, Love en Care

Tijdens mijn nachtdienst geef ik Jasper (fictieve naam) een fles. De kamer is donker op een functioneel lichtje na.

Jasper is een baby van drie weken oud. Hij lijkt te genieten van de rustige handelingen waarmee ik hem verschoon en natuurlijk van zijn fles. Daarna ligt hij tevreden tegen mijn schouder voor een boertje. Dit zijn heerlijke momenten tijdens mijn dienst.

Sommige ouders kunnen niet dagelijks bij hun kindje zijn

Het is voor zijn ouders niet mogelijk om dagelijks in het ziekenhuis te zijn. Naast onze aandacht en zorghandelingen ligt Jasper grote delen van de dag alleen op zijn kamer. 

De redenen van ouders, die niet met regelmaat bij hun kindje in het ziekenhuis kunnen zijn, zijn heel divers. Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaand ouder met zorg voor meerdere kinderen thuis. Of het sociaal netwerk is klein. Soms is het echt overmacht waarbij het voor de ouders gewoon even teveel is om regelmatig in het ziekenhuis te zijn. 

Dan is het goed dat zij er op momenten zijn wanneer dit mogelijk is, zodat zij hier volledig van kunnen genieten en rust ervaren. 

De eerste levensweken van een baby zijn belangrijk

Ik oordeel hier niet over maar verplaats mij in de ouders. 

Ondanks alle begrip voor de ouders maak ik mij als kinderverpleegkundige wel zorgen. De eerste levensweken van een baby zijn belangrijk voor de hechting, vitamine L (liefde), even mama’s geur ruiken, papa’s stem horen, hun hartslag voelen. Dit is voor alle kinderen essentieel om zich comfortabel en veilig te voelen. 

Tender, Love en Care

In ons ziekenhuis is de hulp van het KROELCare team mogelijk. Deze vorm van “Tender, Love & Care” is opgericht om ouders in dit soort situaties te ondersteunen en het kind alsnog de nodige aandacht te geven. 

Na toestemming van de ouder(s), komt een opgeleide vrijwilliger van het KROELCare team voor een vooraf besproken aantal uren op de afdeling, met als doel er voor het kindje te zijn. De vrijwilligers kunnen zorgtaken, zoals voeden of verschonen uitvoeren, maar ook kroelen, dragen of wiegen. 

Dit is volledig op het kind afgestemd om spanning, stress en pijn te verminderen en is samen met de ouders, artsen en zorgverleners afgesproken en in een plan van aanpak vastgelegd. 

Iemand die de zorg even over kan nemen

Natuurlijk wil je als ouders of verzorgers het liefst zoveel mogelijk zelf voor je kindje zorgen, juist tijdens een ziekenhuisopname. Maar als het zorgen zoveel tijd en energie kost, is het fijn als je weet dat er iemand is die de zorg even kan overnemen. 

Wanneer het kindje weer naar huis mag, kunnen de ouders de zorg dan weer volledig op zich nemen. 

Jasper heeft vannacht de nodige aandacht van mij gehad en ligt heerlijk ontspannen te slapen. Ik stop hem stevig in en blijf even naar hem kijken. 

Welterusten lief, mooi manneke.