Contact
Tekstgrootte

3000 keer beschuit met muisjes

Elk jaar in december stijgt de spanning binnen het Moeder en Kind Centrum (MKC). Hoeveel bevallingen zijn er het afgelopen jaar geweest? Wat wordt de ‘eindstand’ op 31 december?

Sinds 2 jaar wordt er begin december een poll opgesteld onder de collega’s. Iedereen kan invullen hoeveel baby’s er volgens hen geboren gaan worden. Diegene die er het dichtste bij zit of zelfs het precieze aantal raadt, krijgt een aardigheidje.


Ook afgelopen december werd er onderling druk gespeculeerd en gerekend. Bijna iedereen waagde wel een gokje. Dat we de 3000 gingen halen zat er wel weer in. Het jaar ervoor hadden we voor het eerst meer dan 3000 bevallingen en dat was een unicum binnen de regio. Al een paar dagen werd er met spanning gekeken naar de telling; wanneer zou de 3000e geboren worden?

Half december 2016… Ik rij naar m’n werk voor m’n 2e nachtdienst in een blok van 3, lekker muziekje aan in de auto en ondertussen zit ik na te denken over de nacht die gaat komen.Afgelopen nacht bedachten we dat de 3000e bevalling makkelijk die dag of de dag erna zou kunnen zijn. Zou het kindje inmiddels al geboren zijn? Of misschien ben ik wel de gelukkige om het 3000e wonder van 2016 in Ikazia mede welkom te mogen heten op de wereld.

Aangekomen op de afdeling blijkt dat de 2999e bevalling net is geweest. Er liggen nog 2 dames te bevallen binnen het MKC, één op 7a en één op 8a. Ik ga zorgen voor de dame op 7a en loop de suite op om kennis te maken met mevrouw en meneer. Mevrouw is hard aan het werk en wordt goed gecoacht door haar man. We maken even gezellig een praatje tussen de weeën door en ik vertel dat de kans bestaat dat hun baby de 3000e van 2016 in Ikazia zal zijn. Ze vinden dit erg leuk. Ondertussen komt ook de klinisch verloskundige binnen en samen met de ouders hebben we er lol om. Even later heb ik m’n collega van 8a aan de telefoon, het gaat er om spannen of de dame daar of de dame op 7a als eerste zal gaan bevallen. 

Een paar uur later ligt de mevrouw waar ik voor zorg te genieten van een gezonde zoon. De ouders zijn erg blij en trots. Het was leuk om hen samen met de klinisch verloskundige te begeleiden. Elke bevalling is altijd bijzonder om mee te mogen maken en je deelt een heel bijzonder moment met de ouders wat vaak een band geeft. Maar het feit dat zij de 3000e waren, maakt het allemaal net nog een beetje extra bijzonder, zowel voor de ouders als voor ons.

Bij de 1000e, de 2000e en de afgelopen 2 jaar dus zelfs de 3000e bevalling wordt daar feestelijk aandacht aan besteed. De volgende ochtend worden de ouders gefeliciteerd namens de directie en krijgen ze een bos bloemen en een leuk cadeau namens het ziekenhuis. Ook wordt er een foto gemaakt met de ouders en wat medewerkers van het MKC die bij mevrouw betrokken zijn geweest. Ik lig op dat moment heerlijk te slapen en te dromen van beschuit met muisjes die 3000 keer gesmeerd zijn in 2016!

Annelize den Broeder