Contact
Tekstgrootte

“Wij bieden patiënten comfort”

Sedatie Praktijk Specialist Purdey vertelt…

Purdey Halm is binnen het MDL-centrum Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Een SPS is een gespecialiseerd anesthesiemedewerker die zich bezighoudt met het geven van sedatie bij – in dit geval – MDL- onderzoeken en behandelingen. Sedatie is het verlagen van de staat van bewustzijn van een patiënt zodat hij of zij zich slaperig en comfortabel voelt. Dit soort medicatie wordt gegeven om een ingreep voor de patiënt aangenamer te maken.

Anders dan een anesthesioloog

Een SPS is niet hetzelfde als een anesthesioloog: “Iedere ochtend bespreek ik met de anesthesioloog het programma van de dag, de patiënten, mijn verwachtingen en eventuele moeilijkheden. Als ik ergens niet uitkom, kan ik altijd bij de anesthesioloog terecht. In principe bemoeit de anesthesioloog zich verder niet met de sedatie,
daar ben ik speciaal voor opgeleid”, vertelt Purdey.

Een soort lichte narcose

“MDL-artsen geven roesjes waarbij de patiënt slaperig wordt. De sedatie die wij geven, zorgt voor een soort lichte narcose. Wij geven dit in een aangepaste dosering waardoor de patiënt heel diep kan slapen en stil ligt. Dit kan soms nodig zijn als een lastige poliep weggehaald moet worden. 

Wij geven dit middel totdat het onderzoek klaar is. Ook kunnen wij de hoeveelheid tussendoor aanpassen. De sedatie die wij geven kunnen we langdurig aanhouden, het maakt dan ook niet uit of een onderzoek tien minuten of twee uur duurt.”

Wel of geen sedatie

Niet bij iedere patiënt wordt sedatie gegeven: “We kijken eerst naar de gezondheidssituatie en of het verantwoord is iemand te laten slapen. Ook brengen we eerst in kaart wat de risico’s zijn voordat wij wel of niet een sedatie geven aan een patiënt.

Comfort bieden

Fijn en dankbaar aan ons werk is dat je patiënten die bijvoorbeeld een hele nare ervaring hebben gehad, alsnog iets positiefs kunt meegeven. Door de sedatie ervaren ze tijdens het MDL- onderzoek geen pijn meer en het onderzoek is niet meer vervelend. Wij bieden patiënten comfort”, aldus Purdey.