Contact
Tekstgrootte

Week van de mantelzorg

Donderdag 10 november was 'De dag van de mantelzorger’. Een mooi initiatief maar eigenlijk verdienen mantelzorgers meer dan een dag. Daarom organiseerde Ikazia ‘De week van de mantelzorger'

Persoonsgerichte zorg

In Ikazia hebben we veel aandacht voor onze patiënten en voor elkaar. Persoonsgerichte zorg is een belangrijk onderdeel van onze zorg. We hebben hierin niet alleen te maken met onze patiënten maar ook met mantelzorgers, familie en naaste(n).

Als een patiënt een heftige diagnose krijgt of een blijvende ziekte heeft dan raakt dat niet alleen de patiënt maar ook de familie en/of naaste(n). In Ikazia vinden we het belangrijk om ook aandacht te hebben voor de mensen om de patiënt heen. Hoe kunnen we samenwerken voor de beste zorg? Hoe kunnen wij verder helpen? Hoe gaat het met de mantelzorger? Is de zorg niet teveel of te zwaar? Zijn er vragen waarbij wij verder kunnen helpen? Veel mantelzorgers zorgen met liefde maar vinden de zorg soms ook zwaar. Daarom organiseerden we de Week van de mantelzorger. 

Aandacht

Tijdens de “Week van de mantelzorger” werd in Ikazia aandacht gevraagd voor de samenwerking met mantelzorgers van patiënten. Hoe kunnen zorgverleners het zien als mantelzorgers het (te) zwaar hebben? Waar kunnen zij mantelzorgers naar doorsturen als extra hulp nodig is en hoe kan familie of naaste(n) helpen als een patiënt op de verpleegafdeling ligt? Hoe kan die samenwerking eruit zien?

Familieparticipatie

Als een naaste helpt op de verpleegafdeling, noemen we dat familieparticipatie. Het kan patiënten namelijk enorm helpen wanneer er een bekende in de buurt is. Dit geeft de patiënt rust en kan er zelfs voor zorgen dat een patiënt eerder beter wordt. 

In Ikazia zijn afspraken gemaakt wanneer een naaste kan en mag helpen op de verpleegafdeling.

Terugblik

Tijdens de ”Week van de mantelzorger” werd een inspiratiesessie gegeven over de samenwerking met familie en naasten en hoe om te gaan met mantelzorgers die het zwaar hebben. Er werden tips gedeeld hoe we mantelzorgers verder kunnen helpen, een patiënt deelde haar ervaring op de verpleegafdeling en er werden tips gegeven over mantelzorg in verschillende culturen. Daarnaast deelden twee zorgverleners in een video hun ervaringen, een als mantelzorger van een naaste en de ander in de rol van zorgverlener. 

We kijken terug op een mooie week waarmee we de samenwerking tussen patiënt, familie/naaste(n) en zorgverleners hebben kunnen versterken. Samen zijn we Beter voor Elkaar.