Contact
Tekstgrootte

Ikazia Ziekenhuis start met CenteringZwangerschap

De komst van een baby brengt veel veranderingen en vragen met zich mee. Niet alleen gezondheidsvragen maar ook allerlei praktische vragen. Daarom is het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis gestart met CenteringZwangerschap (ook bekend als CenteringPregnancy). Dit is een groepsprogramma waarin alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd samenkomt.

Het unieke aan CenteringZwangerschap is de groepsdynamiek waarbij vrouwen elkaar ondersteunen. Ikazia biedt dit succesvolle programma, in samenwerking met verloskundigenpraktijken Pendrecht en Charlois, nu ook aan.

Combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus

Liv Freeman is gynaecoloog in het Ikazia Ziekenhuis en vertelt: “CenteringZwangerschap is een combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus. Het eerste gesprek vindt individueel plaats en daarna worden de afspraken in groepsverband aangeboden. 

Een groep bestaat uit acht tot twaalf vrouwen die ongeveer even ver in de zwangerschap zijn en wordt begeleid door twee vaste personen: een verloskundige van Ikazia en een andere beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. We werken samen met verloskundigenpraktijk Charlois en verloskundigenpraktijk Pendrecht. Daar komen zwangere vrouwen met een medische indicatie uit Ikazia en vrouwen van de betreffende verloskundigenpraktijk samen. 

In januari start een groep in Ikazia die alleen bestaat uit zwangere vrouwen met een medische indicatie.”

Voordelen van CenteringZwangerschap

CenteringZwangerschap heeft een aantal belangrijke voordelen vertelt dokter Freeman.

“Gemiddeld krijgt een zwangere vrouw in de CenteringZwangerschap-groep 17 uur meer zorg dan bij individuele zorg. Verloskundigen leren de vrouwen daardoor beter kennen en de vrouwen hebben meer tijd om over hun zwangerschap en het aanstaand moederschap te leren. Ook na de bevalling komen we nog een keer samen. 

Tijdens de sessies spelen de vrouwen een grote rol in hun zorgproces: ze leren hun bloeddruk meten, wegen zichzelf en houden hun dossier bij. Naast de gewone medische controles leren ze ook hoe ze op een gezonde manier de zwangerschap kunnen doorlopen. Vaak vinden de vrouwen steun bij elkaar, leren ze van elkaar en soms houden ze na de bevalling nog contact. 

Ook prettig: de groepszorg is op vooraf vastgestelde dagen en tijden.”

Ikazia-start-met-CenteringZwangerschap.jpg